The Expendables 3

The Expendables 3 on amerikkalainen toimintafilmi, jonka on ohjannut Patrick Hughes, sekä käsikirjoittaneet Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt, ja Sylvester Stallone.

Elokuva on jatko-osa vuoden 2012 toimintafilmille The Expendables 2, ja sisältää tuotantoon palaavista näyttelijöistä tähdet Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Terry Crews, sekä Arnold Schwarzenegger.

Uudet tulokkaat ensamble-näyttelijäkaartiin ovat Wesley Snipes, Antonio Banderas, Mel Gibson, Harrison Ford, Kelsey Grammer, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell, Victor Ortiz ja Robert Davi.

Juoni

Palkkasoturiryhmä The Expendables, jota johtaa Barney Ross (Sylvester Stallone), joutuu vastatusten Conrad Stonebanksin (Mel Gibson), yhden tiimin alkuperäisistä perustajista, kanssa.

Ross joutui surmaamaan Stonebanksin tämän tultua häikäilemättömäksi asekauppiaaksi, mutta Stonebanks selviytyi, ja on nyt ottanut tehtäväkseen tuhota The Expendables ryhmän.

Ross turvautuu viimeisenä oljenkortenaan uuden ja nuoremman The Expendables sukupolven rekrytointiin, auttaakseen tiimiään selviytymään vanhasta vastustajastaan.

Traileri

Featurette “Action on Set”

Juliste

The Expendables 3

Näyttelijät

 • Sylvester Stallone on Barney Ross: The Expendables ryhmän johtaja.
 • Jason Statham on Lee Christmas: Tiimin veitsien asiantuntija.
 • Antonio Banderas on Galgo: entinen Espanjan armeijan jäsen, Bosnian sodan veteraani, sekä ekspertti tarkka-ampuja.
 • Jet Li on Yin Yang: The Expendables tiimin mies-miestä-vastaan taistelun asiantuntija.
 • Wesley Snipes on Doctor Death: entinen lääkintämies, ja myös yksi alkuperäisistä The Expandables jäsenistä.
 • Dolph Lundgren on Gunner Jensen: tiimin ailahteleva jäsen.
 • Kelsey Grammer on Bonaparte: eläkkeelle jäänyt palkkasoturi ja The Expendablesin liittolainen.
 • Randy Couture on Toll Road: tiimin räjähde-asiantuntija.
 • Terry Crews on Hale Caesar: The Expendablesin sylinteriaseiden spesialisti.
 • Kellan Lutz on John Smilee: entinen Navy Seal, joka rekrytoidaan The Expendables ryhmään.
 • Ronda Rousey on Luna: atleettinen yökerhon ulosheittäjä, jonka Bonaparte rekrytoi.
 • Glen Powell on Thorn: korkeasti koulutettu taisteluveteraani ja hakkeri.
 • Victor Ortiz on Mars: tarkka-ampuja sekä kuolettava sotilas, joka pelkää kuitenkin korkeita paikkoja.
 • Mel Gibson on Conrad Stonebanks: Omia teitään kulkeva The Expendablesin toinen perustaja sekä häikäilemätön asekauppias.
 • Harrison Ford on Max Drummer: CIA:n kenttäagentti ja pilotti, joka hallinnoi The Expendables tiimiä.
 • Arnold Schwarzenegger on Trench Mauser: Barneyn entinen tiiminjäsen ja ajoittainen kilpailija.

Lisäksi Robert Davi suorittaa filmissä cameoroolin Goran Vatana, albanialaisena mafiapäällikkönä.

Bruce Willisiä pyydettiin mukaan kolmanteen osaan Church-hahmon roolissaan, mutta hänen poissaoloonsa on usein viitattu erimielisyytenä rahakorvauksen suhteen.

Tuotanto

 • Ohjaaja: Patrick Hughes
 • Tuottajat: Avi Lerner, Kevin King-Templeton, Danny Lerner, Les Weldon, ja John Thompson
 • Käsikirjoittajat: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt, ja Sylvester Stallone
 • Tarina: Sylvester Stallone, perustuen David Callahamin luomiin hahmoihin
 • Pääosissa: Sylvester Stallone, Jason Statham, Antonio Banderas, Jet Li, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Kelsey Grammer, Randy Couture, Terry Crews, Mel Gibson, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell, Victor Ortiz, ja Robert Davi
 • Musiikki: Brian Tyler
 • Kuvaus: Peter Menzies, Jr.
 • Leikkaus: Sean Albertson ja Paul Harb
 • Tuotantoyhtiöt: Nu Image ja Millennium Films
 • Elokuvastudio: Lionsgate
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 15-8-2014
 • Kesto: 126 minuuttia
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Kieli: Englanti
 • Tuotantobudjetti: US$90 miljoonaa
 • Virallinen sivusto: TheExpendables3Film.com
 • Facebook: Facebook.com/TheExpendablesMovie
 • Twitter: Twitter.com/Expendables3

Kehitys ja esituotanto

Ensimmäinen viite kolmannesta The Expendables filmistä tuli maaliskuussa 2012, kun Couture sanoi filmin tuotannon mahdollisesti alkavan vielä saman vuoden aikana.

Steven Seagal ilmoitti puolestaan huhtikuussa 2012, että hänelle oli tarjottu roolia kolmannessa filmissä.

Elokuussa 2012 tuottaja Avi Lerner vahvisti tiedon, että Nicolas Cage oli allekirjoittanut sopimuksen osallisuudestaan mahdolliseen jatko-osaan.

Hän viittasi tuolloin myös siihen, että tuottajat pyrkivät tuomaan takaisin aikaisempien osien tähdet (tarkoituksena tuoda Mickey Rourke mukaan jatko-osaan), ja että Lerner oli lähestynyt Clint Eastwoodia roolin suhteen, ja että hän aikoi saada Harrison Fordin sekä Wesley Snipesin osaksi tuotantoa.

Stallone sanoi “me olemme ajatelleet erilaisia konsepteja – kolmas osa on vaikein. Toinen on luonnollinen jatkumo. Kolmas, silloin ollaan harvinaisella maaperällä. Ajattelemme kunnianhimoisesti asiaa…tiedät että sinun täytyy antaa yleisölle jotain mitä he eivät lainkaan odota – ehkä jopa eri genreen menemistä.”

Samoin elokuussa Chuck Norris ilmoitti, että hän ei palaa jatko-osaan.

Jean-Claude Van Damme ilmoitti puolestaan elokuun 13, 2012, että Stallone saattaa ottaa hänet mukaan The Expendables 3:een Claude Vilainin, Jean Vilainin veljen rooliin.

Vahvistus elokuvan etenemisestä tuli lokakuun 31, 2012, kun Nu Imagen ja Millennium Filmsin raportoitiin suorittavan etukäteismyyntiä kolmannen osan kansainvälisten jakeluoikeuksien suhteen.

Joulukuun 19, 2012, julkisuuteen tuli tieto, jonka mukaan Jackie Chan oli suostunut tulemaan osaksi jatko-osan näyttelijäkaartia, ehdolla, että hänen roolinsa on merkittävän kokoinen.

Stallone puolestaan vahvisti maaliskuussa 2013, että hän oli kirjoittamassa käsikirjoitusta jatko-osalle, ja että hänen tarkoituksenaan oli tehdä siitä huumoripitoisemman, draaman hetkillä täydennettynä.

Hän ilmoitti myös, että Seagal ei olisi osa uutta filmiä, vaan että hän halusi näyttelijöiden edustavan nuorempaa, 20:nen ikävuoden puolenvälin näyttelijäkuntaa.

Huhtikuussa 2013 Stallone oli löytänyt ohjaajan kolmannelle filmille, ilmoittaen Patrick Hughesin mukaantulon tuotantoon.

Chan, Snipes, Cage, ja Milla Jovovich kävivät neuvotteluita filmirooleista toukokuun 2013 aikana.

Kuvausten oli määrä alkaa elokuun 2013 aikana. Kesäkuussa 2013 Lionsgate ilmoitti, että The Expendables 3 tultaisiin julkaisemaan elokuun 15, 2014.

Mel Gibson liittyi mukaan filmin näyttelijäkaartiin heinäkuussa 2013, jonka Stallone vahvisti kuukautta myöhemmin.

Heinäkuussa tuotantoon tulivat mukaan myös näyttelijä Kellan Lutz sekä ammatti-ottelijat Victor Ortiz sekä Ronda Rousey.

Tuolloin paljastettiin, että filmi tulisi esittämään useita nuorempia, teknologiaa käyttäviä toimintasankareita, joiden tyyli ottaa yhteen veteraani-Expendables jäsenten kanssa.

Elokuussa 2013 vahvistettiin tieto, jonka mukaan Ford, Antonio Banderas, ja Glen Powell olisivat mukana kolmannessa osassa, ja että Bruce Willis ei tulisi uusimaan rooliaan Churchina.

Willisin poissaolon raportoitiin johtuneen erimielisyydestä rahakorvauksen suhteen, tuotantolähteiden viitatessa siihen, että Willisille tarjottiin $3 miljoonaa neljän päivän kuvauksista Bulgariassa, mutta että hän vaati $4 miljoonaa.

Syyskuun 17, 2013, Kelsey Grammerin ilmoitettiin neuvottelevan liittymisestä filmin tuotantoon.

Kuvaukset

Elokuvan kuvaukset alkoivat elokuun 19, 2013, Bulgariassa ja Nu Boyana Film studioilla Sofiassa. Kuvaukset päättyivät lokakuun 22.

Syyskuussa 2013 Crews paljasti, että Statham oli selviytynyt kuvausten aikana onnettomuudesta, jossa hänen ajamansa rekka oli ajautunut Mustaanmereen sen jarrujen petettyä.

Couture vahvisti marraskuun 2013 haastattelussa, että kuvaukset olivat päättyneet, ja että neuvottelut mahdollisesta neljännestä osasta olivat jo alkaneet.

Luokitus

Filmin on ensimmäinen The Expandables sarjan elokuva, joka sai Yhdysvalloissa “PG-13” luokituksen, erotuksena aikaisempien osien saamaan “R” luokitukseen.

Tätä ennakoi jo Stallonen ilmoitus vuoden 2014 Cannesin filmifestivaalin yhteydessä, jossa hän kertoi tähtäävänsä nimenomaan “PG-13” luokitukseen.

Huolimatta siitä, että filmi tulisi olemaan lähellä “R” luokitusta, hän halusi saada uuden filmin katsojiksi nuoremman ja laajemman yleisön.

Heinäkuun 1, Yhdysvaltain elokuvia luokitteleva Motion Picture Association of America antoi The Expendables 3 filmille “PG-13” luokituksen.

Luokituksen perusteina käytettiin “sisältää väkivaltaisuutta, mukaanlukien kiihkeitä asetaisteluita ja tappelukohtauksia, sekä voimakasta kielenkäyttöä”.

Ensimmäinen MPAA:n arvosteltavaksi annettu versio oli kuitenkin tätä aikaisemmin saanut jo “R” luokituksen, mutta trimmattu versio läpäisi Stallonen tavoitteleman “PG-13” statuksen.

Markkinointi

Elokuvan ensimmäinen teaser traileri julkaistiin joulukuun 19, 2013, jonka tarkoituksena oli esitellä filmin suurta ensemble-näyttelijäjoukkoa.

Filmin virallinen juliste julkaistiin 2014 CinemaCon tapahtumassa, vaikka se poikkesi aikaisempien osien julisteista merkittävästi vain valkoisen taustansa osalta.

Markkinointistrategia filmin suuren näyttelijäjoukon ja sen sisältämien tähtien suhteen jatkui varhaisen huhtikuun aikana, kun Lionsgate julkaisi kaikkiaan 16 hahmojulistetta elokuvan päänäyttelijöistä, ja jotka tuotiin markkinoille neljän suuren filmisivuston kautta, suurimman mahdollisen julkisuuden saavuttamiseksi.

Päivää myöhemmin ensi-iltansa sai ensimmäinen varsinainen traileri, painotuksena jälleen filmin jättimäinen näyttelijäjoukko.

Filmi oli tähtiroolissa 2014 Cannesin filmijuhlien aikana, tuotantoyhtiö Millennium Filmsin järjestäessä promootiona erikoistapahtuman Carlton hotellissa, johon osallistuivat Stallone, Statham, Schwarzenegger, Gibson, Ford, Snipes, Banderas, Lundgren, Grammer, Couture, Lutz, Ortiz, Powell, sekä ohjaaja Patrick Hughes.

Tämä tapahtuma kesti koko päivän, ja siihen kuului mukaan muun muassa näyttelijöiden ajaminen tankeilla pitkin Cannesin pääkatua, Croisettea.

Uusi TV-traileri julkaistiin kesäkuun 5, jossa mukana oli uutta materiaalia.

Tämä traileri ei painottanut suurta näyttelijäjoukkoa, vaan toi esiin pikemminkin joukon uudet jäsenet, etenkin Lutzin, Rouseyn ja Ortizin, tuoden kontrastia heidän nuorten hahmojensa ja kokeneempien joukon jäsenten, Stallonen ja Grammerin, välille.

Sylvester Stallone paljasti saman päivän aikana kulissien takana videon Twitter tilinsä kautta.

Kesäkuun 17. markkinoille tuotiin pitkä, elokuvamainen traileri, joka antoi ensikatsauksen Mel Gibsonin roolihahmoon, Conrad Stonebanksiin, kuin myös filmin tarinaan.

Viikkoa myöhemmin, kesäkuun 23, Lionsgate julkaisi uuden bannerijulisteen, jossa mukana oli filmin 17 päänäyttelijää, poislukien ainoastaan Robert Davi.

Lionsgate julkaisi lisäksi uuden version filmin trailerista FIFA:n 2014 jalkapallon maailmancupin yhteydessä.

2014 ComicCon yleisö sai puolestaan markkinointimateriaalina pop-art tyylisiä hahmojulisteita (16 erilaista) filmin päänäyttelijöistä.