The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2 on amerikkalainen supersankari-toimintafilmi Marvel Comicsin Hämähäkkimies-hahmosta, jonka on ohjannut Marc Webb ja joka julkaistiin Columbia Pictures studion kautta.

Elokuva, jonka tekemisestä ilmoitettiin vuonna 2011, on jatko-osa vuoden 2012 filmille “The Amazing Spider-Man”.

The Amazing Spider-Man 2 banneri

Studio palkkasi ensin James Vanderbiltin kirjoittamaan elokuvan käsikirjoituksen, jota seurasi Alex Kurtzmanin ja Roberto Orcin mukaanotto uusia versioita varten.

Tuotannon pääosassa esiintyvät Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Campbell Scott, Embeth Davidtz, Colm Feore, Paul Giamatti, sekä Sally Field.

Filmin kehitystyö pääsi varsinaisesti käyntiin ensimmäisen osan menestyksen jälkeen.

DeHaan, Giamatti, Jones, ja Cooper palkattiin näyttelijäkastiin joulukuun 2012 ja helmikuun 2013 välisenä aikana.

Kuvaukset tapahtuivat New Yorkissa helmikuusta kesäkuuhun vuonna 2013. Filmi julkaisiin 2D, 3D, sekä IMAX 3D versioina.

Elokuvan Kiinan ensi-ilta tapahtui yhteensä 11 002 valkokankaalla, joka oli siihen saakka kautta aikain maailman suurin elokuvajulkaisu.

Juoni

Me olemme aina tietäneet, että Hämähäkkimiehen tärkein konflikti on hänen sisällään: kamppailu arkipäiväisten Peter Parkerin velvoitteiden ja Hämähäkkimiehen poikkeuksellisten vastuiden välillä.

Mutta The Amazing Spider-Man 2 elokuvassa Peter Parker saa tietää, että hänen suurin taistelunsa on alkamassa.

On hienoa olla Hämähäkkimies. Peter Parker ei löydä mitään vastaavaa tunnetta kuin svengailla pilvenpiirtäjien välissä, ottaen kaiken irti sankarina olosta, ja viettäen aikaa Gwenin kanssa.

Mutta Hämähäkkimiehenä olemisella on hintansa: vain Hämähäkkimies voi suojella New Yorkin kanssa-asujiaan pelottavilta konnilta, jotka uhkaavat kaupunkia.

Electron esiintulon myötä Peterin täytyy kohdata vihollinen, joka on huomattavasti häntä voimakkaampi.

Ja kun hänen vanha ystävänsä, Harry Osborn, palaa kuvioihin, Peter ymmärtää, että kaikilla hänen vihollisillaan on yksi yhteinen tekijä: Oscorp.

Traileri

Featurette “Becoming Peter Parker”

Featurette “Peter and Gwen”

Featurette “Behind the Scenes Visual Effects”

Juliste

The Amazing Spider-Man 2

Näyttelijät

 • Andrew Garfield on Spider-Man / Peter Parker: orvoksi jäänyt teinipoika, joka vastaanotti hämmästyttävät hämähäkki-voimat geneettisesti muunnellun hämähäkin pureman kautta. Peter käyttää ensin voimiaan löytääkseen setänsä surmaajan “The Amazing Spider-Man” filmissä, mutta päättää pian käyttää voimiaan taistelemaan rikollisuutta vastaan Hämähäkkimies–nimisenä järjestyksenvalvojana. Garfieldin mukaan elokuvassa nähtävä asu on eri designia ensimmäiseen osaan verrattuna. Garfield toivoi tuovansa takaisin hänen roolihahmonsa orpona olemisen teeman, sanoen “haluan jatkaa isättömänä, äidittömänä olon teeman tutkimista, tarkoituksen etsimistä, ja sisäisen tarkoituksen löytämistä”. Hän tunsi, että oli suuri vastuu ottaa vastaan rooli, ja että hän ei ota hahmon esittämistä kevyesti.
 • Emma Stone on Gwen Stacy: Lukio-opiskelija ja Peterin ihailun kohde. Kun Stonelta kysyttiin Peterin ja Gwenin suhteesta jatko-osassa, hän vastasi “Gwen pelastaa Peterin enemmän kuin toisinpäin. Hän on uskomattoman hyödyllinen Hämähäkkimiehelle…Peter on operaation muskelit, Gwen sen aivot.”
 • Jamie Foxx on Electro / Max Dillon: Sähköinsinööri, joka työskentelee OsCorp Industries firmalle. Foxx kuvaili hahmoa “ei-keneksikään”, joka alkuun idolisoi Hämähäkkimiestä. Max Dillon kehittää pakkomielteen Hämähäkkimiestä kohtaan tämän ensin pelastaessa Maxin, ja saa voimansa OsCorpin tiloissa sähköankeriaisiin liittyvän onnettomuuden kautta.
 • Dane DeHaan on Green Goblin / Harry Osborn: Vanha Peter Parkerin ystävä ja Norman Osbornin poika. Hänet lähetettiin sisäoppilaitokseen samoihin aikoihin kun Peterin vanhemmat katosivat, ja tapaa Peterin ensimmäistä kertaa sittemmin filmissä. Hän omaksuu ajan myötä Green Goblinin roolin.
 • Colm Feore on Donald Menken: OsCorpin hallituksen jäsen ja varapresidentti.
 • Felicity Jones on Felicia: Normanin assistentti OsCorpissa, ja myöhemmin Harryn assistentti.
 • Paul Giamatti on Rhino / Aleksei Sytsevich: Giamatti on kuvaillut hahmoaan sanoilla “hän on venäläinen mafioso. Venäläisistä saa aina hyviä konnia. Minulla on voimat tuhota asioita. Murteeni on melkolailla liioiteltu. Rakastin sen tekemistä. Rooli vaikutti mahdollisuudelta liioitella niin paljon kuin mahdollista. Se oli todella hauskaa.”
 • Sally Field on May-täti: Peterin täti
 • Campbell Scott on Richard Parker: Peterin isä
 • Embeth Davidtz on Mary Parker: Peterin äiti
 • Marton Csokas on tohtori Ashley Kafka: Ravencroft instituutin johtaja
 • Max Charles on nuori Peter Parker

Lisäksi Chris Cooper esittää Norman Osbornia, OsCorpin presidenttiä ja Harry Osbornin isää, kun taas B. J. Novak näyttelee Alistair Smythe hahmoa.

Denis Leary uusii roolinsa George Stacynä ensimmäisestä filmistä.

Hämähäkkimiehen toinen luojista, Stan Lee, omaa cameo-esiintymisen Peterin ja Gwenin valmistujaisten vieraana.

Michael Massee uusii “Man in the Shadows” roolinsa, roolihahmon nimenä ollessa tällä kertaa “Gustav Fiers (The Gentleman)”.

Tuotanto

 • Ohjaaja: Marc Webb
 • Tuottajat: Avi Arad ja Matt Tolmach
 • Käsikirjoittajat: Alex Kurtzman, Roberto Orci, ja Jeff Pinkner
 • Tarina: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jeff Pinkner, ja James Vanderbilt, perustuen Stan Leen ja Steve Ditkon luomaan “The Amazing Spider-Man” sarjakuvaan
 • Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Campbell Scott, Embeth Davidtz, Colm Feore, Paul Giamatti, ja Sally Field
 • Musiikki: Hans Zimmer ja The Magnificent Six
 • Kuvaus: Dan Mindel
 • Leikkaus: Pietro Scalia
 • Tuotantoyhtiö: Marvel Entertainment
 • Elokuvastudio: Columbia Pictures (Sony Pictures)
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 2-5-2014
 • Kesto: 142 minuuttia
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Kieli: Englanti
 • Tuotantobudjetti: US$200 miljoonaa
 • Virallinen sivusto: TheAmazingSpiderman.com
 • Facebook: Facebook.com/TheAmazingSpiderman

Kehitys

Jatko-osan konnaan viitattiin jo vuoden 2012 ensimmäisessä osassa.

Webb ilmoitti, että Hämähäkkimiehen alkuperätarina tulisi paljastumaan lisää toisessa osassa.

Kesäkuussa 2012 Webb ilmoitti olevansa epävarma paluustaan jatko-osaan, vaikkakin hänen roolinsa filmin ohjaajana vahvistettiin syyskuun 28, 2012.

Hän halusi omien sanojensa mukaan “luoda maailmankaikkeuden, joka ei vain pysty sisältämään tarinoita vaan myös luo puitteet tuleville tarinoille”, samalla myös “työskennellen vain tätä yhtä filmiä varten”.

Andrew Garfield oli myös ilmaissut halukkuutensa roolinsa uusimiseen, ja hänen mukanaolonsa vahvistettiinkin syyskuussa 2012.

Emma Stonen vahvistettiin myöhemmin uusivan roolinsa Gwen Stacynä, hänen allekirjoitettua sopimuksen Sony Picturesin kanssa kahdesta jatko-osasta.

Alkuperäinen Hämähäkkimiehen puku ja naamio muutettiin ensimmäisesti osasta, sisältää linssimaskin, tehden silmät suuremmiksi.

Myös verkonheittimet muunnettiin jatko-osaan sopivimmiksi.

Näyttelijä J. K. Simmons ilmaisi mielenkiintonsa Sam Raimin Spider-Man trilogiassa esittämänsä J. Jonah Jamesonin hahmon uusinnasta, jos studio tarjoisi roolia.

Lokakuussa 2012 julkisuuteen tuli tietoja, joiden mukaan Electron huhuttiin olevan filmissä esitettävä uusi konna. Tämän roolin sai pian näiden tietojen ilmaantumisen jälkeen Jamie Foxx.

Foxx vahvisti tiedon MTV-kanavan haastattelussa joulukuussa 2012, selittäen samalla, että hahmon uudelleenluonti tulisi olemaan huomattavasti uskottavampi.

Joulukuun 3, 2012, Marc Webb paljasti, että Dane DeHaan oli valittu esittämään Harry Osbornin roolia.

Paul Giamatti vahvistettiin puolestaan osaksi näyttelijäkaartia helmikuussa 2013.

Myös Felicity Jones ilmoitti tuolloin osallisuudestaan elokuvan tekemiseen, määrittämättömässä roolissa.

Giamatti kertoi lisäksi lokakuun 2013 haastattelussa, että hän tulisi palaamaan myös mahdolliseen The Amazing Spider-Man 3 tuotantoon.

Helmikuun 27, 2013, Chris Cooper palkattiin esittämään hahmoa Norman Osborn.

Kuvaukset

Ohjaaja Marc Webb julkaisi helmikuun 4, 2013, että tuotannon kuvaukset olivat päässeet käyntiin, ja että jatko-osaa kuvattiin 35mm filmille anamorfisessa formaatissa, sen sijaan että se olisi kuvatti digitaalisesti (kuten ensimmäisen osa oli).

Sony paljasti, että tuotanto tulisi olemaan ensimmäinen Spider-Man filmeistä, joka kuvattaisiin kokonaisuudessan New Yorkin osavaltion alueella Yhdysvaltoja.

New Yorkissa kuvauksiin kuului mukaan Rochesterissa kuvattu, autoilla toteutettu takaa-ajokohtaus, sillä paikan nopeusrajoitukset olivat vähemmän rajoittavia kuin yläosavaltion alueella.

Kuvauksista muodostui New Yorkin osavaltion kaikkien aikojen suurin filmituotanto.

Päätös kuvata Brooklynin Williamsburgissa pääsiäistä lähellä aiheutti ristiriitaisia tunteita, sillä tätä pidettiin kulttuurillisesti tunteettomana, aiheuttaen myös ongelmia parkkeerauksen suhteen.

Tuotantoyhtiö päättikin tehdä yhteistyötä paikallisen yhteisön kanssa, uudelleenjärjestäen kuvausten toteutuksen pääsiäisen ympärillä.

Kesäkuun 25, 2013, Webb ilmoitti, että kuvaukset oli saatu päätökseen.

Äänistudiotyöskentely toteutettiin Grumman Studios ja Gold Coast Studios tiloissa, joista molemmat löytyvät Bethpagesta, New Yorkista, sekä Brooklynin Marcy Armoryssä.

Jälkituotanto

Filmi miksattiin Auro 11.1 ja Dolby Atmos järjestelmillä William Holden Teatterin tiloissa.

Molempia varten toteutettu miksaus toteutettiin Paul Masseyn ja David Giammarcon toimesta.

Filmin lopputekstien puoleenväliin lisättiin filmin Lontoon ensi-illan jälkeen teaser-kohtaus elokuvasta “X-Men: Days of Future Past”, osana olemassaolevaa sopimusta Webbin ja 20th Century Foxin välillä, joka mahdollisti Webbin ohjaustyön, mikäli Sony promotoisi X-Men filmiä ilmaiseksi.

Heinäkuun 20, 2013, Webb ilmoitti, että Hans Zimmer tulisi säveltämään musiikin filmiä varten, korvaten tehtävässä James Hornerin, ensimmäisen osan säveltäjän.

Pharrell Williams paljasti Billboard-lehdelle lokakuun 25, 2013, että hän tulisi olemaan toinen elokuvaan musiikkia säveltävä artisti Zimmerin ohella.

Webb ja Zimmer muodostivat superryhmän nimeltään “The Magnificent Six”, johon kuuluivat Williams, Johnny Marr, Michael Einziger sekä David A. Stewart, luomaan musiikkia jatko-osaa varten.

Elokuvan soundtrack julkaistiin huhtikuun 22, 2014, Columbia Records ja Madison Gate Records levy-yhtiöiden toimesta.

Hans Zimmer kuvasi filmiä varten tekemänsä työn poikenneen aikaisemmista töistään.

Maaliskuun 31, 2014, osana filmin promootiota, elokuvamusiikista julkaistiin kappale nimeltään “It’s On Again”. Sen vokaaleista vastasivat Kendrick Lamar ja Alicia Keys.

Markkinointi

Elokuva sai maailman ensi-iltansa Isossa-Britanniassa (ennen Yhdysvaltain ensi-iltaa), huhtikuun 16, 2014, johon se oli siirretty alkuperäisestä ensi-iltapäivästään huhtikuun 18.

Hollywood-lehdistön mukaan tuotantobudjetin ohella Sony Pictures studion elokuvan markkinointiin varattu budjetti oli US$180–190 miljoonaa.

Osana filmin promootiota, Andrew Garfield ja Jamie Foxx osallistuivat 2013 San Diego Comic-Con International tapahtumaan.

Heinäkuun 17, 2013, Sony julkaisi ensimmäisen klipsin filmistä, myös osana 2013 San Diego Comic-Conia, joka sisälsi ensikatsauksen Jamie Foxxin Electro-roolihahmoon. Lisäksi Comic-Con paneelissa Sony julkisti elokuvasta neljäminuuttisen trailerin.

The Amazing Spider-Man 2:sen markkinoinnissa käytettiin viraalimarkkinointia Tumblr-palvelun kautta, josta löytyi Daily Buglen sivusto, referensseineen hahmoihin Kate Cushing, etsivä Stan Carter, “Big Man”, Izzy Bunsen, Joy Mercado, Donald Menken, Vulture, Hydro-Man, Spencer Smythe, Ned Leeds, Anne Weying, J. Jonah Jameson, Shocker, Alistair Smythe, Tohtori Octopus, Eddie Brock, The Enforcers ja Puma.

Joulukuun 8, 2013, ilmoitettiin, että filmistä tultaisiin esittämään uutta materiaalia New York Cityn perinteisen Times Squaren uudenvuodenjuhlan yhteydessä.

Filmiä promotoitiin myös World Wide Fund for Nature (WWF) organisaation Earth Hour -kampanjan yhteydessä. Näyttelijäkaarti oli mukana vuoden 2014 tapahtuman Singaporen lähtölaukauksessa.

Disney Consumer Products ilmoitti filmiin liittyvästä tuotelinjasta helmikuun 17, 2014, American International Toy Fair messuilla.

Maaliskuussa 2014, Gameloft ja Marvel ilmoittivat samannimisen mobiilipelin julkaisusta älypuhelimille ja tablet-tietokoneille. Peli julkaistiin myöhemmin myös pelikonsoleille.

Evian oli yksi elokuvan promootiokumppaneista. Huhtikuun 1, 2014, brändi julkaisi mainoksen “The Amazing Baby & Me 2”, mukana Hämähäkkimies sekä vauvaversio hänestä, jatkona Evianin alkuperäiselle “Baby & Me” kampanjalle.

Tuotantoyhtiö teki promootioyhteistyötä myös NBCUniversal kanssa. Filmin TV-mainoksia näkyi mm. yhtiön Bravo, E!, USA, Syfy, ja Telemundo kanavilla.