Jason Bourne

Jason Bourne on amerikkalainen toimintatrilleri, jonka on ohjannut Paul Greengrass, pääosissa Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, sekä Vincent Cassel.

Elokuvassa, joka on viides Bourne-filmisarjan tuotanto ja suora jatko-osa vuoden 2007 filmille Medusan sinetti, Matt Damon palaa hänen uransa ikonisimpaan rooliinsa Jason Bournen tittelihahmona.

Jason Bourne banneri.

Paul Greengrass, filmien Medusan isku (The Bourne Supremacy) ja Medusan sinetti (The Bourne Ultimatum) ohjaaja, palaa myös jälleen Matt Damonin ohella Universal Pictures studion omistamaan Bourne-filmisarjaan.

Filmin, joka perustuu Robert Ludlumin luomiin hahmoihin, ovat käsikirjoittaneet Paul Greengrass ja Christopher Rouse, sekä tuottaneet Frank Marshall, Jeffney Weiner, Greengrass, Damon, Gregory Goodman, sekä Ben Smith.

Juoni

CIA:n kaikkein kuolettavin entinen agentti, Jason Bourne (Matt Damon), vedetään takaisin toimintaan varjoista.

Traileri

Featurette “Jason Bourne is Back”

Juliste

Jason Bourne elokuvan juliste.

Näyttelijät

Matt Damon on Jason Bourne
Tommy Lee Jones on Robert Dewey: CIA:n johtaja
Alicia Vikander on Heather Lee: CIA agentti
Vincent Cassel on Asset
Julia Stiles on Nicky Parsons
Riz Ahmed on Aaron Kalloor: CIA:n teknologiaspesialisti
Ato Essandoh on Craig Jeffers: CIA agentti
Scott Shepherd on Edwin Russell: CIA:n varajohtaja
Bill Camp on Malcolm Smith
Stephen Kunken on Baumen

Tuotanto

Ohjaaja: Paul Greengrass
Tuottajat: Paul Greengrass, Matt Damon, Frank Marshall, Jeffrey M. Weiner, Ben Smith, ja Gregory Goodman
Käsikirjoittajat: Paul Greengrass ja Christopher Rouse
Pääosissa: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, sekä Riz Ahmed
Musiikki: John Powell ja David Buckley
Kuvaus: Barry Ackroyd
Leikkaus: Christopher Rouse
Tuotantoyhtiöt: The Kennedy/Marshall Company, Captivate Entertainment, sekä Pearl Street Films
Elokuvastudio: Universal Pictures
Ensi-ilta (Yhdysvallat): 29-7-2016
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Kieli: Englanti
Tuotantobudjetti: US$120 miljoonaa
www.instagram.com/JasonBourne
www.twitter.com/JasonBourne
www.facebook.com/TheBourneSeries
www.jasonbournemovie.com

Toukokuussa 2007, ennen Medusan sinetti (The Bourne Ultimatum) elokuvan julkistusta, Matt Damon ilmoitti, että hän ei ole kiinnostunut palaamaan neljättä Bourne filmiä varten.

Tästä huolimatta helmikuussa 2008 julkisuuteen tuli tieto, että neljäs elokuva sarjassa oli kehitteillä, ja että Damon ja Greengrass olisivat mukana tuotannossa.

Vuoden 2008 joulukuussa ohjaaja Greengrass jättäytyi pois neljännen filmin tuotannosta, ja Matt Damon ilmoitti myöhemmin (maaliskuussa 2010), että hän on mukana tulevissa Bourne-filmeissä vain jos Greengrass on ohjaajana.

Neljäs filmi, Medusan perintö (The Bourne Legacy), joka julkaistiin Yhdysvalloissa elokuussa 2012, tuotettiinkin ilman Greengrassia tai Damonia, pääosassa, Aaron Crossin hahmona, esiintyessä Jeremy Renner.

Universal Studios ilmoitti Medusan perintö filmin jälkimainingeissa, että heillä on tarkoitus jatkaa Bourne-elokuvasarjaa, jota seurasi Damonin ja Greengrassin ilmaisema kiinnostus vuonna 2012 tulla mukaan takaisin filmisarjan tuotantoon.

Tämä tieto vahvistettiin syyskuussa 2014, kun sekä Damon että Greengrass allekirjoittivat sopimuksen paluustaan filmisarjan osaksi.

Jason Bourne filmin kuvaukset pääsivät käyntiin 8. syyskuuta, 2015. Kuvauksia toteutettiin varhaisen marraskuun aikana Paddington Station maanalaisen aseman luona, Lontoossa, Englannissa.

Myöhäisen marraskuun aikana kuvauksia tehtiin Kreuzbergissa, Berliinissä, jota seurasi kuvausperiodi Washington, D.C.:ssä joulukuussa 2015, muun muassa Constitution Gardens puistossa.

Tuotantoryhmä siirtyi Washington D.C.:stä Las Vegasiin, Nevadaan, jossa kuvaukset jatkuivat 14. tammikuuta, 2016, alkaen aina saman kuun 21. päivään saakka.

Kuvaukset päättyivät virallisesti 1. helmikuuta, 2016, vaikkakin ylimääräisiä lisäkuvauksia toteutettiin vielä maalikuun 2016 aikana Woolwichin juna-asemalla Greenwichissä, Lontoossa.