Interstellar

Interstellar on amerikkalainen tieteiselokuva, jonka on ohjannut Christopher Nolan.

Elokuvan pääosissa esiintyvät Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, sekä Michael Caine, filmissä, joka esittää ryhmää avaruusmatkaajia, jotka matkaavat läpi madonreiän.

Interstellar banneri

Käsikirjoituksen toteuttivat Jonathan Nolan ja Christopher Nolan, joka yhdisti hänen ideansa veljensä olemassaolevaan käsikirjoitukseen, jonka tämä oli kehittänyt vuonna 2007 Paramount Pictures studiolle ja tuottaja Lynda Obstille.

Nolan on yksi elokuvan tuottajista Obstin ja Emma Thomaksen kanssa. Teoreettinen fyysikko Kip Thorne, jonka työt inspiroivat filmin käsikirjoitusta, toimi sekä elokuvan executive-tuottajana että sen tieteellisenä konsulttina.

Warner Bros. studio, joka tuotti ja jakeli Nolanin aikaisemmat filmit, neuvotteli Paramountin, kilpailevan studion kanssa, saadakseen taloudellisen osuuden Interstellarin tuotannossa.

Legendary Pictures, joka oli aikaisemmin yhteistyökumppani Warner Bros. studion kanssa, pyrki myös saamaan taloudellisen panoksen filmin teossa. Nämä kolme yhtiötä lopulta yhteisrahoittivat elokuvan, tuottavina yhtiöinä ollessa Syncopy sekä Lynda Obst Productions.

Ohjaaja palkkasi filmiä varten kuvaaja Hoyte van Hoyteman, koska hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Wally Pfister oli kiireinen Transcendence-elokuvan, hänen ohjausdebyyttinsä, tekemisen kanssa.

Interstellar kuvattiin yhdistelmällä anamorfista 35mm ja IMAX kuvausteknologiaa. Kuvaukset toteutettiin vuoden 2013 viimeisen vuosineljänneksen aikana Kanadan Albertan provinssissa, eteläisessä Islannissa, sekä Los Angelesin kaupungissa, Kaliforniassa.

Interstellarin visuaaliset erikoistehosteet loi Double Negative.

Juoni

Aikamme maapallolla tulossa päätökseensä, ryhmä tutkijoita ottaa vastuulleen ihmiskunnan tärkeimmän tehtävän: matkata tämän galaksin ulkopuolelle saadakseen selville, onko ihmiskunnalla tulevaisuutta tähtien joukossa.

Traileri

Traileri 2

Juliste

Interstellar

Näyttelijät

 • Matthew McConaughey on Cooper
 • Anne Hathaway on Amelia Brand
 • Bill Irwin on TARS ja CASE: ryhmän kaksi robottia. Irwin tuotti liikkeet molemmille roboteille sekä äänen TARS-robotille.
 • David Gyasi on Romilly
 • Wes Bentley on Doyle
 • Mackenzie Foy on Murph
 • Timothée Chalamet on Tom

Matthew McConaughey ja Anne Hathaway otettiin molemmat mukaan tuotantoon, sen päärooleihin, huhtikuussa 2013.

Ohjaaja Christopher Nolan sanoi, että hän tuli kiinnostuneeksi McConaugheyn saamisesta mukaan filmiin sen jälkeen, kun hän näki näyttelijän varhaisessa versiossa vuoden 2012 filmiä “Mud”, joka hänellä oli mahdollista nähdä kiitos ystävyytensä yhden sen tuottajista, Aaron Ryderin, kanssa.

Tuotanto

 • Ohjaaja: Christopher Nolan
 • Tuottajat: Emma Thomas, Christopher Nolan, ja Lynda Obst
 • Käsikirjoittajat: Jonathan Nolan ja Christopher Nolan
 • Pääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Bill Irwin, ja Ellen Burstyn
 • Musiikki: Hans Zimmer
 • Kuvaus: Hoyte van Hoytema
 • Leikkaus: Lee Smith
 • Tuotantoyhtiöt: Syncopy, Lynda Obst Productions, ja Legendary Pictures
 • Elokuvastudiot: Paramount Pictures ja Warner Bros. Pictures
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 5-11-2014
 • Kesto: 169 minuuttia
 • Tuotantomaat: Yhdysvallat ja Iso-Britannia
 • Kielet: Englanti
 • Virallinen sivusto: InterstellarMovie.com
 • Facebook: Facebook.com/InterstellarMovie
 • Instagram: Instagram.com/InterstellarMovie
 • Twitter: Twitter.com/Interstellar

Kehitystyö ja rahoitus

Elokuvan lähtökohta kehitettiin filmituottaja Lynda Obstin ja teoreettisen fyysikon Kip Thornen toimesta, jotka olivat aikaisemmin tehneet yhteistyötä vuoden 1997 “Contact” filmin suhteen.

Perustuen Thornen työhön, kaksikko kehitti skenarion, jossa “kaikkein eksoottisimmat universumin tapahtumat tulisivat yhtäkkiä ihmisten ulottuville”, ja joka tulisi houkuttelemaan ohjaaja Steven Spielbergin mielenkiinnon tuotantoa kohtaan.

Filmin kehitystyö alkoi kesäkuussa 2006, kun Spielberg ja Paramount Pictures ilmoittivat suunnitelmistaan tieteiselokuvan suhteen, perustuen Thornen luomaan kehitelmään.

Obst oli kiinnitetty filmin tuottajaksi, jonka Variety arvioi “vievän useita vuosia tullakseen yhteen” ennenkuin Spielberg ohjaisi sen.

Maaliskuussa 2007 Jonathan Nolan palkattiin tekemään käsikirjoituksen Interstellaria varten.

Elokuva pysyi kehityksen kohteena useiden vuosien ajan. Tammikuussa 2013, Christopher Nolan aloitti neuvottelut Paramountin ja Warner Bros. studioiden kanssa ohjatakseen Interstellarin.

Nolan sanoi, että hän halusi rohkaista jälleen ihmiskunnan avaruuslennon tavoitetta.

Hän aikoi kirjoittaa uuden käsikirjoituksen perustuen omaan ideaansa, jonka hän tulisi yhdistämään veljensä käsikirjoitukseen lopullista versiota varten.

Nolan siteerasi filmejä 2001: A Space Odyssey, Star Wars, sekä Blade Runner lähteinä vaikutuksilleen Interstellarin suhteen.

Seuraavaan maaliskuuhun mennessä Nolan oli vahvistettu Interstellarin ohjaajaksi, jonka tuottajiksi tulivat hänen omistamansa tuotantoyhtiö Syncopy, kuin myös Lynda Obst Productions.

Vaikka Paramount ja Warner Bros. ovat perinteisesti kilpailevia elokuvastudioita, Warner Bros., joka toimi Nolanin Batman filmien levittäjänä ja tekee yhteistyötä Nolanin Syncopyn kanssa, pyrki saamaan taloudellisen osuuden Nolanin Interstellarin tuotannossa Paramountille.

Warner Bros. suostui antamaan Paramountille sen oikeudet osarahoitukseen seuraavassa “Friday the 13th” kauhufilmisarjan elokuvassa, kuin myös osuuden tulevissa “South Park” TV-sarjaan perustuvissa filmeissä.

Warner Bros. suostui myös antamaan Paramountin osarahoittaa myöhemmin määriteltävän Warnerin “A-listan” tuotannon.

Elokuussa 2013 Legendary Pictures viimeisteli sopimuksen Warner Bros. studion kanssa rahoittaakseen noin 25 prosenttia elokuvan tuotannosta.

Legendary, julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan, suostui jättämään elokuvan “Batman v Superman: Dawn of Justice” rahoituksen ollakseen mukana Interstellarin tuotannossa.

Käsikirjoittaminen

Käsikirjoittaja Jonathan Nolan palkattiin ohjaaja Steven Spielbergin toimesta käsikirjoittamaan Interstellar, ja hän teki työtä tämän projektin parissa yhteensä neljän vuoden ajan.

Oppiakseen tuotantoon liittyvän tieteen, Jonathan Nolan opiskeli suhteellisuusteoriaa California Institute of Technology yliopistossa samalla kun hän kirjoitti käsikirjoitusta.

Jonathanin veli, ohjaaja Christopher Nolan, oli työskennellyt muiden tieteis-käsikirjoitusten parissa, mutta päätti ottaa Interstellarin käsikirjoituksen, jälleenkirjoittaen sen sisältämään uusia ideoita.

Christopher piti entisellään Jonathanin peruskonseptin, joka on asetettuna resursseista loppuun kuluneelle lähitulevaisuuden maapallolle.

Asetelmaa inspiroivat Yhdysvaltain ns. “Dust Bowl”, joka tapahtui 1930-luvun suuren lamakauden aikana.

Christopher muutti sen sijaan loppua käsikirjoituksesta, osaa, jossa ryhmä matkustaa avaruuteen.

Kuvaukset

Nolan kuvasi Interstellarin käyttäen anamorfista 35mm ja IMAX filmimateriaalia.

Elokuvan tuotantoa varten Nolan palkkasi kuvaaja Hoyte van Hoyteman.

Wally Pfister oli ollut kaikkien Nolanin aikaisempien elokuvien kuvaaja, mutta tämä ei ollut saatavilla, johtuen Pfisterin työskentelystä debyyttiohjauksensa “Transcendence” parissa.

IMAX-kameroita käytettiin Interstellarissa enemmän kuin yhdessäkään aikaisemmassa Nolanin filmissä.

Ohjaajalla oli käytännöllisiä kohteita rakennettuna tuotantoa varten, minimoidakseen tietokoneilla toteutettujen tehosteiden käyttöä, mukaanlukien avaruussukkulan sisätilat.

Van Hoytema mukautti IMAX kameran kannettavaan muotoon, voidakseen kuvata kameralla sisätilakohtauksia.

Osa kohtauksista kuvattiin IMAX kameralla, joka oli kiinnitetty Learjetin nokkakartioon.

Nolan, joka tunnetaan halustaan pitää tuotantojensa yksityiskohdat salaisuutena, pyrki säilyttämään salaisuudet myös Interstellarin suhteen.

The Wall Street Journal raportoi, että “Kuuluisasti salaileva elokuvantekijä on mennyt äärimmäisyyksiin suojellakseen Interstellarin käsikirjoitusta, kuten hän teki huippumenestyneen Yön Ritari trilogian suhteen.”

Yhtenä salailun välineenä tuotannossa käytettiin filmin kuvausnimeä, “Flora’s Letter”.

Ennen kuvausten alkamista Nolan näytti tuotantoryhmälleen vuoden 1983 filmin “The Right Stuff”, esimerkkinä siitä, mitä hän oli ajamassa takaa ohjaustyöllään.

Filmin kuvausten oli ennalta sovittu kestävän kaikkiaan neljän kuukauden ajan.

Kuvaukset pääsivät käyntiin elokuun 6, 2013, Albertan provinssissa Kanadaa.

Albertan alueella kuvauspaikkakuntiin lukeutuivat Nanton, Longview, Lethbridge, sekä Okotoks.

Okotoksissa kuvausryhmä toteutti kohtauksia Seaman Stadiumin ja Olde Town Plazan alueella.

Kohtaukset, jossa McConaugheyn hahmo kamppailee hiekkamyrskyn kanssa filmattiin Fort Macleodissa. Hiekkamyrskyt luotiin paikan päällä käyttämällä suurikokoisia tuulettimia, jotka puhalsivat selluloosa-pohjaista synteettistä tomua ilman läpi.

Kuvaukset provinssissa kestivät syyskuun 9, 2013, saakka, ja mukana oli satoja statisteja, kuin myös noin 130 tuotantoryhmän jäsentä, useimmat heistä paikallisia.

Kuvauksia toteutettiin myös Islannissa, jossa Nolan oli aikaisemmin filmannut kohtauksia vuoden 2005 elokuvaansa “Batman Begins”.

Maa valittiin esittämään kahta filmissä näkyvää ulkoavaruuden planeettaa, joista toinen on jään ja toinen veden peitossa.

Islannin aikataulun mukaiset kuvaukset kestivät kaksi viikkoa, ja ne toteutettiin noin 350 henkilön tuotantoryhmällä, mukana 130 paikallista.

Tarkkoja kuvauspaikkoja Islannissa olivat mm. Svínafellsjökull jäätikkö sekä Klausturin kylä.

Kun Nolan päätti Islannin kuvausjakson, tuotantoryhmä siirtyi Los Angelesiin, Kaliforniaan, jatkaakseen kuvauksia 54 vuorokauden ajan.

Tämä kuvausjakso oli suhteellisen epätavallinen tapaus, koska Kalifornian veroedut eivät ole tarjolla elokuvatuotannoille, joiden budjetti on suurempi kuin US$75 miljoonaa.

Kuvauskohteita Kaliforniassa olivat mm. Westin Bonaventure Hotel and Suites, Los Angeles Convention Center, Sony Pictures studiotilat Culver Cityssä, sekä yksityiskohti Altadenassa.

Elokuvan kuvaukset päättyivät joulukuussa 2013, jolloin Nolan alkoi leikkaus- ja editointivaiheen yhdessä Lee Smithin kanssa vuoden 2014 julkaisua silmälläpitäen.

Tuotantodesign

Interstellar sisältää kaikkiaan kolme avaruusalusta: “Ranger”, “Endurance”, ja “Lander”.

Näistä “Ranger” toimii samaan tapaan kuin avaruussukkula, pystyen saapumaan ja poistumaan planeettojen ilmakehästä.

Ryhmän emäalus, “Endurance”, omaa pyöreän, 12:sta kapsulista muodostuvan rakenteen: neljä sisältäen planeetan kolonisaation välineet, neljä moottoreita varten, ja neljä pysyviä toimintoja varten: ohjaamo, lääketieteelliset laboratoriot, sekä asuintilat.

Tuotantosuunnittelija Nathan Crowley sanoi, että “Endurance” perustui suunnitelmana kansainväliseen avaruusasemaan, “Se on todellinen sekoitus erilaisia teknologioita. Tarvitset mukaan analogista välineistöä kuin myös digitaalista, tarvitset tukijärjestelmiä sekä käsin kosketeltavia kytkimiä. Se on todella kuin sukellusvene avaruudessa. Jokainen tuuma tiloista on käytössä, kaikella on tarkoituksensa.”

Kolmas aluksista, “Lander”, kuljettaa kolonisaatiovälineistön kapsuleita planeettojen pinnalle. Crowley vertasi alusta “raskaaseen venäläiseen helikopteriin”.

Filmissä esiintyy lisäksi kaksi robottia, CASE ja TARS. Nolan halusi välttää robottien esittämisen ihmisenkaltaisina tai high-tech versioina, ja valitsi sen sijaan nelikulmioisen designin.

Ohjaajan sanoin, “Se omaa erittäin monimutkaisen design filosofian. Se perustuu matematiikkaan. Kyseessä on neljä pääpalikkaa, jotka voidaan yhdistellä kolmella tavalla. Joten tarjolla on kolme kombinaatiota. Mutta niiden sisällä, ne jakautuvat edelleen kolmen nivelen avulla. Ja jokaisessa kohdassa jossa näkyy linjoja, voidaan jakaa edelleen osiin. Siten voit taivuttaa sormen, mutta se on kaikki suhteellista.”

Näyttelijä Bill Irwin antoi äänen ja fyysisesti kontrolloi molempia robotteja, mutta hänen henkilönsä poistettiin digitaalisesti filmistä, ja hänen äänensä CASE robotin suhteen korvattiin.

Ääni

Äänieditori Richard King ohjasi äänieditointia Interstellarin suhteen, ja ääniteknikot Gregg Landaker sekä Gary Rizzo toimivat filmin äänen miksaajina.

Christopher Nolan sanoi, että hän pyrki maksimoimaan teknisen äänimiksauksen kapasiteetin käyttäen nykyisiä teattereissa olevia laitteita.

Studion nettisivuston mukaan “Interstellarin äänimaailma on erityisesti miksattu maksimoimaan alapään frekvenssien voimakkuus pääkanavilla, kuin myös subwoofer-kanavalla.”

Musiikki

Säveltäjä Hans Zimmer, joka teki elokuvamusiikin Nolanin Batman-trilogiaan, teki musiikin myös Interstellariin.

Zimmer ja Nolan päättivät ottaa etäisyyttä trilogian musiikkiin, ja luoda sen sijaan uniikin version.

Zimmer sanoi tästä lähestymistavasta “Tekstuurit, musiikki, ja äänet, ja se mitä olemme luoneet on tavallaan tihkunut mukaan muiden ihmisten elokuviin, joten on jälleenluomisen aika. Päättymättömät kielisoittimet joutuvat syrjäytymään ja isot rummut ovat luultavasti roskakorissa.”

Säveltäjä kertoi myös, että Nolan ei antanut hänelle käsikirjoitusta tai minkäänlaisia juonen yksityiskohtia musiikin luomista varten, vaan sen sijaan tämä antoi Zimmerille “yhden sivun verran tekstiä” joka “sivuutti enemmänkin Zimmerin tarinaa kuin elokuvan juonta”.

Visuaaliset tehosteet

Visuaalisten tehosteiden yritys Double Negative, joka loi visuaaliset tehosteet Nolanin vuoden 2010 elokuvaan “Inception”, teki samoin myös Interstellarin suhteen.

Visuaalisten tehosteiden ohjaaja Paul Franklinin mukaan visuaalisten tehosteiden lukumäärä elokuvassa ei ole paljon suurempi kuin Nolanin “Yön ritarin paluu” tai “Inception” filmeissä.

Franklinin mukaan Double Negativen rooli poikkesi siinä, että firma loi efektit jo tuotannon alussa, käyttäen digitaalisia projektoreita esittääkseen näitä tehosteita, jotta näyttelijöitä pystyttiin kuvaamaan niitä vasten, green screen taustojen sijasta.