Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy on amerikkalainen supersankarifilmi, joka perustuu samannimiseen Marvel Comicsin sarjakuvissa esiintyvään supersankarijoukkioon ja jonka on tuottanut Marvel Studios Walt Disney Studios Motion Pictures elokuvastudiolle.

Kyseessä on järjestyksessään kymmenes Marvelin sarjakuvamaailmaan sijoittuva valkokankaille tuotu elokuva.

Guardians of the Galaxy banneri

Elokuva, jonka on ohjannut James Gunn (ja joka myös kirjoitti filmin käsikirjoituksen yhdessä Nicole Perlmanin kanssa), sisältää ensemble-näyttelijäkaartin, mukana ollessa Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, sekä Benicio del Toro.

Filmissä Peter Quill (Chris Pratt) muodostaa epävakaan allianssin joukon avaruuden hylkiöitä kanssa, jotka ovat pakosalla varastettuaan himoitun pallomaisen esineen.

Tuottaja Kevin Feige ilmoitti ensimmäistää kertaa elokuvan potentiaalista teosta vuonna 2010, ja Marvel Studios ilmoitti filmin aktiivisesta kehityksestä heinäkuun 2012 San Diego Comic-Con International tapahtuman yhteydessä.

Gunn palkattiin kirjoittamaan ja ohjaamaan elokuva saman vuoden syyskuussa.

Helmikuussa 2013 Pratt kiinnitettiin esittämään elokuvan pääroolia, Peter Quill / Star-Lord, ja oheisnäyttelijät tulivat mukaan tuotantoon seuraavien muutaman kuukauden kuluessa.

Kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2013 Shepperton Studios studioilla, Englannissa, tuotannon jatkuessa Lontoossa aina kuvausten päättymiseen – lokakuussa 2013 – saakka.

Jälkituotanto valmistui heinäkuun 7, 2014. Filmi sai kutsuvieras ensi-iltansa heinäkuun 21, 2014, ja laajaan levitykseen se pääsi Yhdysvalloissa elokuun 1, 2014, myös 3D ja IMAX 3D versioina.

Traileri 1

Traileri 2

Featurette “IMAX”

Featurette “Meet Peter Quill”

Juliste

Guardians of the Galaxy juliste

Näyttelijät

Guardians of the Galaxy näyttelijät

Chris Pratt on Peter Quill / Star-Lord: Guardianien johtaja, joka siepattiin Missourista lapsena vuonna 1988, kasvatettiin Ravagers-nimisen rosvo-ja salakuljettajajoukon parissa, ja joka on perillinen heidän Spartax valtakunnalleen. Pratt on sanonut hahmostaan “hänellä oli vaikeita aikoja lapsena, ja nyt hän lentelee avaruudessa, viettäen aikaa kuumien avaruustyttöjen kanssa ja ollen yleensäkin melkoinen veijari sekä vähän ääliökin, ja kun hän nyt laittaa voimat yhteen näiden kavereiden kanssa, hän löytyy samalla itselleen korkeamman tavoitteen”, lisäten samalla, että hahmo on yhdistelmä Han Solosta ja Marty McFlystä. Pratt allekirjoitti usean filmin sopimuksen Marvelin kanssa, ja sai luvan väliaikaisesti jättää roolinsa Andy Dwyerinä TV-sarjassa “Parks and Recreation” voidakseen ottaa osan filmin tekemiseen.

Zoe Saldana on Gamora: Orpo muukalaismaailmasta, joka koulutettiin Thanoksen toimesta olemaan tämän henkilökohtainen salamurhaaja ja joka etsii vapahdusta vanhoista rikoksistaan. Saldana on sanonut että hän tuli Gamoraksi meikin kautta pikemminkin kuin CGI-teknologian tai liikkeentaltioinnin kautta. Saadessaan roolin, Saldana sanoi “Olin vain niin innostunut siitä, että minua pyydettiin mukaan James Gunnin projektiin, ja myös että pääsen esittämään jotakuta joka on vihreä. Olen ollut sininen aikaisemmin [Avatar-filmissä]. Saldana kuvasi Gamoraa sanoilla “…soturi, hän on salamurhaaja ja erittäin kuolettava, mutta se mikä säästää hänet on sama asia joka voit tuomita hänet. Hänellä on tietty oikeudenmukaisuuden tunne. Hän on erittäin oikeudenmukainen yksilö.”

Dave Bautista on Drax the Destroyer: Soturi, joka etsii kostoa Ronania vastaan sen jälkeen kun hänen perheensä surmattiin. Hahmoonsa mukautumisen suhteen Bautista sanoi “voin mukautua Draxiin niin paljon että se ei ole edes hauskaa. Jo pelkästään ne yksinkertaiset asiat joita meillä on yhteistä. Yksinkertaiset asiat kuten tatuoinnit, tragedia – koska, tiedäthän, minulla on ollut pikkaisen tragediaa omassa elämässäni myös. Joten on ollut todella helppoa minulle ottaa ohjia näistä tekijöistä.” Bautista sanoi myös että “Draxiin liittyy paljon koomista materiaalia”, mutta että hänen hahmonsa on tietämätön tästä puolesta. Bautistan mukaan hän ei juurikaan valmistautunut rooliinsa, koska “onnekkaasti, minä olen elinikäinen atleetti, ja sopeuduin todella nopeasti.” Bautistan meikkaaminen rooliaan varten vei kullakin kerralla noin 4 tuntia, vaikkakin niiden poisottamisessa kesti vain 90 minuuttia. Drax omaa erilaisia arpikuvioita ruumiissaan, jotka korvaavat sarjakuvista tutut yksinkertaiset tatuoinnit ja joista kunkin takaa löytyy yksilöllinen tarina, ja toisaalta hänen ihonvärinsä muutettiin sarjakuvien kirkkaan vihreästä likaisemman harmaaksi, ettei hänen hahmonsa oli liian “Hulk-mainen”.

Vin Diesel on Groot: Puumainen humanoidi, joka on Rocketin rikoskumppani. Diesel ilmoitti, että hän tuotti Grootin hahmon äänen sekä liikkeentunnistuksen, sen jälkeen kun hän alunperin oli neuvotellut tähtiroolista seuraavan Marvelin filmivaiheen tuotannossa. Gunn paljasti että puolalainen miimikko nimeltään Christian esittä hahmoa kuvauspaikalla, vaikkakaan hänen näyttelytyötään ei käytetty lopullisessa hahmon CGI-toteutuksessa. Gunn sanoi hahmosta että “kaikki Guardianit aloittavat elokuvassa paskiaisina – paitsi Groot. Hän on viaton. Hän on 100%:sti kuolettava ja 100%:sti suloinen. Hän on ajautunut oikeastaan mukaan Rocketin elämään.” Gunn lisäsi myös että Grootin suunnittelu ja liikkuminen vei luomistyönä “suurimman osan vuodesta”. Gunn lisäsi että “tavat joilla Vin Diesel sanoo “I am Groot”, olen hämmästynyt. Kaikki “I am Groot”, joita aikaisemmin äännettiin, eivät kuulostaneet laisinkaan hyviltä…Vin tuli mukaan päivä toisensa jälkeen, latoi kaikki nämä “I am Groot” ääninäytteet, ja hän on perfektionisti. Hän laittoi minut selvittämään jokaisen “I am Groot” sanonnan kohdalla täsmälleen, mitä hän oli sanomassa…on hämmästyttävää että kun me ensimmäistä kertaa laitoimme äänen mukaan, kuinka hahmo muuttui ja kuinka hän vaikutti hahmoon.” Diesel löysi koskettavan näkökulman performanssiinsa, joka tuli pintaan hänen Fast and Furious vastanäyttelijän, Paul Walkerin kuoleman myötä, jota hän kuvasi sanoilla “tämä oli joulukuussa [2013], ja ensimmäistä kertaa kun tulin takaisin ihmisten kanssa toimimaan kuoleman kohtaamisen jälkeen, joten hahmon näytteleminen, joka juhlistaa elämää tavalla jota Groot tekee, oli erittäin hienoa.” Grootin muodon ja koon muuttuminen on mukana filmillä, ja Gunn on sanonut että hahmolla on mahdollisuus kasvaa elokuvan kestäessä.

Bradley Cooper on Rocket: Geneettisesti muunneltu pesukarhu, joka on palkkionmetsästäjä ja palkkasoturi, mestari aseidenkäsittelijä sekä taistelutaktiikoiden tuntija. Gunn työskenteli oikeiden pesukarhujen kanssa saadakseen oikeanlaisen tunteen hahmolle, ja varmistaakseen että lopputuloksena ei olisi “sarjakuvahahmo”, sanoen että “kyseessä ei ole Väiski Vemmelsääri keskellä The Avengers ryhmää, vaan hahmo on aito, pienikokoinen, ja jotakuinkin turmeltunut peto, joka on yksinään maailmassa. Universumista ei löydä ketään hänen kaltaistaan, ja hän on luotu näiden tyyppien toimesta olemaan kylmäkiskoinen taistelukone.” Kuvatessaan Rockettia hänen suhteestaan muihin Guardianeihin, Cooper kertoi “mielestäni Rocket on dynaaminen. Hän on kuin Joe Pesci Goodfellas elokuvassa.” Cooper antoi Rocket-hahmolle ääninäyttelytyön, kun taas Sean Gunn oli hahmon tilanosoittajana kuvausten aikana. James Gunn sanoi Rocketin saaneen osan fyysisistä liikkeistään Cooperilta, mukaanlukien kasvonilmeitä ja kädenliikkeitä, jotka nauhoitettiin potentiaalisina viitemateriaaleina animaattoreita varten, vaikkakin Sean Gunnin näyttelytyö näkyy myös läpi filmin. Ennenkuin Cooper valittiin rooliin, James Gunn sanoi että oli haaste löytää ääni Rocketille, koska hän etsi jotakuta, joka voisi tuoda tasapainon “sille nopealle Rocketin puherytmille, mutta olla samalla hauska, koska hahmo on todella hauska. Mutta joka omaa myös saman sydämen joka Rocketilla on. Sillä filmistä löytyy oikeastaan joitakin melko dramaattisia kohtauksia Rocketin kanssa.”

Lee Pace on Ronan the Accuser: Kree-radikaali, joka suostuu hankkimaan artefaktin Thanokselle vaihtokauppana hänen kuolettavien vihollistensa, Xandarianien tuhoamiselle. Ronan ja hänen Sakaaran armeijansa etsivät Guardianit käsiinsä kun nämä sekautuvat hänen tavoitteisiinsa. Kuvatessaan Ronania, Gunn sanoi “hän on filmin päävihollinen, hän on todella kieroutunut kaveri, hänellä on todella uskonnollinen taipumus tässä filmissä. Hänellä on erittäin sairas ja kieroutunut näkemys siitä, mitä moraali on; voima on hyve ja heikkous on syntiä, ja tämä on se minkä mukaan hän elää elämäänsä, ja hän on todella pelottava uskomuksiensa takia, jotka ovat hänelle todellisia.” Pace, joka alunperin antoi koe-esiintymisen Peter Quillin roolia varten, kuvasi Ronania “psykoksi” ja “hirviöksi”.

Michael Rooker on Yondu: Sini-ihoinen bandiitti, joka on Ravagersien johtaja ja isähahmo Quillille. Yondu auttaa Quillia varastamaan pallon ennenkuin Quill pettää tämän luottamuksen, johtaen Yondun ja Ravagersit Guardinien takaa-ajoon. Rooker on sanonut hahmostaan, että tällä on “joitakin mielenkiintoisia ongelmia – hän ei ole hyvä tyyppi, ei paha tyyppi. On olemassa toivoa ja sydän Yondun sisällä.” Gunn loi hahmon filmiversion nimenomaan Rookeria silmälläpitäen, lainaten hahmon mohawkin ja huilulla kontrolloitavan nuolen sarjakuvaversiosta. Rooker omistautui roolilleen täydellisesti sen jälkeen kun hän tiesi roolinsa TV-sarjassa “The Walking Dead” päättyvän.

Karen Gillan on Nebula: Thanoksen ottotytär, joka kasvatettiin Gamoran kanssa sisaruksina, ja joka on uskollinen luutnantti Ronanin ja Thanoksen palveluksessa. Hahmoa kuvatessaan Gillan sanoi “hän on filmin naiskonna…hän on erittäin paha, mutta haluan ajatella että hänellä on pätevä syy toimintaansa.” Hän lisäsi myös “mielestäni hän on erittäin mielenkiintoinen hahmo. Se mitä pyörittelen mielessäni on se, miten kateellinen hän on. Hän on Gamoran sisko, ja heidän välillään on paljon siskosten välistä kilpailua. Se on kaikkein mielenkiintoisin näkökulma itselleni, koska kateus voi kuluttaa sinua ja muuttaa sinut katkeraksi ja inhottavaksi.” Gillan tutki spartalaisia, ajeli pois hiuksensa, ja treenasi kahden kuukauden ajan rooliaan varten, kun taas hänen meikkauksensa hahmoa varten vei suunnilleen neljä ja puoli tuntia.

Djimon Hounsou on Korath: Kree-liittolainen Ronanin kanssa, ja pelätty galaksienvälinen metsästäjä. Kun häneltä kysyttiin, miksi hän otti roolin, Hounsou sanoi “minulla on neljävuotias poika, joka rakastaa supersankareita Hämähäkkimiehestä Rautamieheen ja Lepakkomieheen saakka. Hänellä on kaikki nämä puvut. Yhtenä päivänä hän katsoo minuun ja sanoo ‘Isä, haluan olla vaaleaihoinen että voin olla Hämähäkkimies. Hämähäkkimiehellä on vaalea iho.’ Se oli aikamoinen shokki. Tämä on se minkä takia olen innoissani voidessani olla osa Marvelin maailmaa, jotta voin toivottavasti tarjota vaihtelua supersankarin roolimalliin.”

John C. Reilly on Rhomann Dey: Planeetta Xandarin armeijan Nova Corps sotilasyksikön värvätty jäsen.
Glenn Close on Nova Prime Irani Rael: Nova Corps joukkojen johtaja, jonka tehtävänä on suojella Xandarin kansalaisia ja pitää yllä rauhaa.

Benicio del Toro on Taneleer Tivan / Collector: Pakkomielteenomainen tähtienvälisen kasviston, muinaisjäänteiden, ja oliolajien suurimman kokoelman omistaja, joka operoi “Knowhere” nimisestä paikasta avaruudessa käsin. Kuvatessaan del Toron performanssia, Gunn sanoi “hän on kuin ulkoavaruuden Liberace. Se on mitä lukee käsikirjoituksessa, ja se tavallaan mitä hän tuo esitykseensä.” Hahmon esittämisen suhteen del Toro sanoi “mitä James [Gunn] tahtoi, oli että löydän pala palalta tehdessäni roolia, hän halusi minun tutkivan ja hakevan hahmolle rajoja, ja jatkuvasti luoda hahmoa kameran edessä.”

Lisäksi Josh Brolin toi filmiin liikkeentunnistus performanssin ja äänen Thanos hahmolle. Sean Gunn oli Thanoksen paikkamerkkinä kuvausten aikana, ja esitti lisäksi Kraglin-hahmoa, Yondun perämiestä Ravagers-joukkiossa.

Alexis Denisof toteutti roolin Thanoksen “The Other” visiirinä, joka hänellä oli jo aikaisemmin The Avengers -filmissä.

Ophelia Lovibond esittää Carinaa, Collectorin apuria, Peter Serafinowicz näyttelee Denarian Saalia, Nova Corps upseeria, Gregg Henry esittää Quillin isoisää, ja Laura Haddock on Meredith Quill, Peter Quillin äiti.

Stephen Blackehart, Emmett J. Scanlan, Marama Corlett, Alexis Rodney, Melia Kreiling, ja Spencer Wilding olivat mukana tuotannossa erikseen nimeämättömissä rooleissa. Fred-koiran kontolle jäi puolestaan Cosmo-hahmo.

Cameo-rooleja filmissä on useita: James Gunn on Sakaaran, Stan Lee on xandarialainen naistenmies, Nathan Fillion on vanki, Rob Zombie on Ravager-navigaattorin äänenä, ja säveltäjä Tyler Bates on Ravager-pilotti.

Tuotanto

 • Ohjaaja: James Gunn
 • Tuottaja: Kevin Feige
 • Käsikirjoittajat: James Gunn, Nicole Perlman, perustuen Dan Abnettin ja Andy Lanningin luomaan sarjakuvaan “Guardians of the Galaxy”
 • Pääosissa: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, ja Benicio del Toro
 • Musiikki: Tyler Bates
 • Kuvaus: Ben Davis
 • Leikkaus: Craig Wood, Fred Raskin, Hughes Winborne
 • Tuotantoyhtiö: Marvel Studios
 • Elokuvastudio: Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 1-8-2014
 • Kesto: 122 minuuttia
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Kieli: Englanti
 • Tuotantobudjetti: US$170 miljoonaa
 • Virallinen sivusto: Marvel.com/Guardians
 • Facebook: Facebook.com/GuardiansOfTheGalaxy
 • Twitter: Twitter.com/Guardians

Tuotanto

Kehitys

Marvel Studios tuotantoyhtiön presidentti Kevin Feige mainitsi ensi kertaa Guardians of the Galaxyn potentiaalisena filminä San Diego Comic-Con International festivaalin haastattelun yhteydessä vuonna 2010, sanoen “on olemassa joitakin epämääräisempiäkin titteleitä, kuten Guardians of the Galaxy. Mielestäni ne on uudelleenmuokattu viime aikoina hauskalla tavalla sarjakuvissa.”

Feige toisti tämän näkemyksen syyskuun 2011 Entertainment Weekly julkaisussa, ilmoittaen, “tarjolla on tilaisuus tehdä suuren kokoluokan avaruuseepos, Marvelin universumin kosmisella puolella.”

Nicole Perlmanille, joka oli kirjoilla Marvelin käsikirjoittajien ohjelmassa, tarjottiin useita vähemmän tunnettuja Marvelin omistuksia käsikirjoituksen aiheeksi.

Perlman valitsi Guardians of the Galaxyn, kiitos hänen mielenkiintonsa avaruutta ja tieteisfiktiota kohtaan. Perlman ilmaisi tuolloin että “en voi kertoa mitä muita titteleitä Marvel laittoi pöydälle, mutta voin kertoa että yksi niistä olisi ollut hieman soveltuvampi minulle, perustuen pelkästään sukupuoleen. Luulen että he olivat hieman häkeltyneitä että valitsin Guardiansit, mutta tarjolla oli materiaalia, joka olisivat järkevämpiä valintoja jos olisit romanttisten komedioiden kirjoittaja tai vastaava.”

Perlman vietti kaksi vuotta käsikirjoitusversion tekemisen parissa, upottautuen Guardiansien maailmaan tuona aikana.

James GunnMyöhäisellä vuonna 2011 Perlmania pyydettiin tuottamaan toinen luonnos, ja varhaisella vuonna 2012, James Gunn otettiin mukaan prosessiin antamaan panoksensa käsikirjoitukseen, ja hän lopulta jälleenkirjoitti koko teoksen, koska “se ei toiminut” ohjaajalle.

Omia ideoitaan filmistä Gunn myi Marvelille käyttäen referenssinä “Likaista tusinaa”.

Elokuussa 2012 Marvel Studios palkkasi Chris McCoyn tekemään uuden version Perlmanin käsikirjoituksesta, mutta hän ei lopulta saanut panoksestaan virallista tuotantomainintaa.

Feige ilmoitti että elokuva oli aktiivisessa kehityksessä vuoden 2012 San Diego Comic-Con International tapahtumassa, Marvel Studios paneelin aikana, jolloin paljastui myös aiottu julkaisupäivämäärä, elokuun 1, 2014.

Hän julisti, että filmin nimikkotiimi tulisi koostumaan hahmoista Star-Lord, Drax the Destroyer, Gamora, Groot, ja Rocket Raccoon.

Samassa tapahtumassa julkaistiin lisäksi kaksi filmin konseptitaiteen teosta, joista yksi esitti Rocket Raccoonia, ja toinen koko joukkiota.

Gunn aloitti keskustelut filmin ohjaamisesta elokuussa 2012, voittaen työn saannin kilpajuoksussa muista ohjaajista esimerkiksi Peyton Reedin ja duon Ryan Fleck ja Anna Boden.

Avengers-filmin ohjaaja Joss Whedon, joka allekirjoitti sopimuksen luovasta konsultoinnista kaikkien Marvel elokuvien suhteen Avengers jatko-osaan saakka, oli innokas Gunnin valinnasta ohjaajaksi, sanoen “James [Gunn] on mikä saa minut uskomaan että se tulee toimimaan…hän on niin kummallinen, niin kahjo, mutta niin fiksu, sellainen käsityöläinen, ja hän rakentaa sydämestään. Hän rakastaa sitä pesukarhua. Hän tarvitsee sitä pesukarhua… hänellä on erittäin kieroutunut käsitys koko asiasta, mutta se kaikki tulee aidosta rakkaudesta lähdemateriaaliin. Ihmishahmoille tulee olemaan vaikeaa pysyä vauhdissa mukana.”

Esituotanto

Gunn vahvisti syyskuussa 2012 (Facebook sivuillaan), että hän oli allekirjoittanut sopimuksen filmin ohjaamisesta ja käsikirjoituksen uudelleenkirjoittamisesta.

Saman vuoden marraskuun loppuun mennessä Joel Edgerton, Jack Huston, Jim Sturgess, Lee Pace sekä Eddie Redmayne olivat sopineet studion kanssa koe-esiintymisestä Peter Quillin roolia varten.

Muihin näyttelijöihin, joita harkittiin rooliin lukeutuivat Thor: The Dark World filmin Zachary Levi, Joseph Gordon-Levitt, ja Michael Rosenbaum.

Chris Pratt sai kuitenkin roolin helmikuussa 2013.

Kuukautta aikaisemmin, tammikuussa 2013, filmausten ilmoitettiin tapahtuvan Shepperton Studios studioilla Lontoossa, Englannissa, ja Marvel Studios julkaisi samalla aikeet elokuvan 3D version julkaisusta.

Victoria Alonso, yksi filmin vastaavista tuottajista, kertoi elokuvan kuvausten alkavan kesäkuussa 2013.

Hän sanoi myös Rocket Raccoon ja Root hahmojen luomisen tapahtuvan CGI teknologian yhdistelmänä, jatkaen että “pesukarhun suhteen ei voi tehdä minkäänlaista liikkeentunnistus-työtä – he eivät anna sinun laittaa pukua päälle. Mutta me teemme rotomation-liikeseurantaa, osalle käytöksestä…me ehdottamasti laitamme näyttelijät matkimaan mitä James Gunn haluaa tapahtuvan, käytöksen ja performanssin suhteen. Hän on erittäin selkeä siitä, miten hän haluaa hahmot esitettävän.”

SFX lehden maaliskuun 2013 haastattelussa Feige keskusteli Guardians of the Galaxystä sen paikasta osana Marvelin filmimaailmaa, sanoen “se on paljon enemmän kuin vain itsenäinen elokuva. Se tapahtuu saman universumin alueella. Ja kun olemme olleet toisella puolella sitä universumia muissa filmeissä, saatat nähdä näitä hahmoja Guardiansissa, mutta Avengers-ryhmä ei ole tällä hetkellä mukana siinä, mitä siellä tapahtuu.”

Feige ilmoitti myös että 95% elokuvasta tapahtuisi avaruudessa. Maaliskuun puolessavälissä Dave Bautista allekirjoitti sopimuksen Drax the Destroyerin näyttelemisestä.

Muihin näyttelijöiden, joita harkittiin roolia varten kuuluivat mm. Isaiah Mustafa, Brian Patrick Wade sekä Jason Momoa.

Seuraavana viikkona kuvanveistäjä Brian Muirin, joka toteutti Darth Vaderin naamion Star Wars filmejä varten, ilmoitettiin olevan mukana elokuvan työryhmässä.

Huhtikuussa 2013 Zoe Saldana aloitti neuvottelut Gamoran roolin esittämisen suhteen. Muutamaa viikkoa myöhemmin, Michael Rooker liittyi näyttelijäkaartiin, Yondun hahmon esittäjäksi.

Myöhemmin samassa kuussa Saldana vahvistettiin elokuvan tähtirooliin ja Ophelia Lovibond sai avustavan roolin.

Huhtikuussa Lee Pace oli loppusuoralla neuvotteluiden suhteen filmin konnan roolin esittämisestä.

Toukokuussa Marvel tarjosi John C. Reillylle Rhomann Deyn roolia, hahmolle, joka kuvattiin sanoilla “ihmisagentti, joka palvelee välittäjänä, pitäen Guardiansit kurissa ja raportoi S.H.I.E.L.D.:lle näiden aktiviteeteista.

Samanaikaisesti elokuvantekijät seuloivat oheisrooleihin näyttelijöitä kuten Hugh Laurie, Alan Rickman, ja Ken Watanabe, ja toisaalta Christopher Markus sekä Stephen McFeely otettiin mukaan tuotantoon viimeistelemään käsikirjoitusta.

Muutamaa päivää myöhemmin, Glenn Close kiinnitettiin Nova Corps joukkion johtajan rooliin, jota seurasi Karen Gillanin hankkiminen filmin pääkonnan esittäjäksi.

Kesäkuussa 2013 Benicio del Toro allekirjoitti useamman elokuvan kattavan sopimuksen Marvel Studios tuotantoyhtiön kanssa. Samassa kuussa vahvistettiin myös tieto, että Reilly oli suostunut esittämään Rhomann Deyn roolia.

Kuvaukset

Elokuvan kuvaukset alkoivat heinäkuun 6, 2013, Lontoossa, Englannissa, työnimellä “Full Tilt”.

Myöhemmin heinäkuun aikana Gunn ja elokuvan näyttelijäkaarti lensivät Lontoosta ollakseen mukana San Diego Comic-Con International tapahtumassa, jossa paljastettiin että Pace tulisi esittämään hahmoa Ronan the Accuser, Gillan hahmoa Nebula, del Toro hahmoa The Collector, ja että Djimon Hounsou oli mukana filmissä Korathin roolissa.

Myöhemmin tapahtumassa paljastettiin että Close tulisi esittämään Nova Prime Irani Rael roolia. San Diego Comic-Con tapahtuman aikana Feige ilmoitti lisäksi että Thanos tulisi olemaan osa elokuvaa, sen “mastermind”.

Elokuun 11, 2013, kuvauksia toteutettiin Lontoon Millennium Bridge sillalla, alueella, joka esitti filmin Xandaria. Samassa kuussa ilmoitettiin myös Bradley Cooperin antavan äänensä Rocket Raccoon hahmolle.

Syyskuun 3, 2013, Gunn ilmoitti että kuvaukset olivat “hieman yli puolenvälin” valmiit. Syyskuussa Vin Diesel lisäksi ilmoitti, että hän antaisi äänensä Groot-hahmolle.

Lokakuun 12, 2013, Gunn kertoi sosiaalisen median kautta, että kuvaukset olivat valmiit.

Gunn paljasti myös, että hänen veljensä, Sean Gunn, oli mukana useissa eri rooleissa filmausprosessin aikana, kuten toimien paikanilmaisijana Rocketille, joka lisättiin elokuvaan digitaalisesti osana jälkituotantoa.

Hän lisäsi tätä sanomalla “se oli myös suuri apu muille näyttelijöille, joilla oli mahdollisuus näytellä ansioituneen näyttelijän kanssa kohtauksissa…Zoe Saldana piti Seania tärkeänä osana koko prosessia ja varsinkin hänelle itselleen. Ja tiedän että Chris Pratt ja Dave Bautista ovat samaa mieltä. Bautistan ja Seanin välillä oli – ja on edelleen – erityinen yhteys, joka heijastaa hyvin valkokankaalla nähtävää Rocketin ja Draxin välistä yhteyttä.”

Jälkituotanto

Marraskuussa 2013 Gunn ilmoitti että hän yritti käyttää kuvauksissa mahdollisimaan paljon käytännöllisiä erikoistehosteita, auttaakseen CGI ja liikkeentunnistus teknologian käyttöä, sanoen “lavasteemme olivat valtavan kokoisia. Meillä on vankila joka on 350 000 paunaa terästä. Kuka tahansa joka tuntee minut tietää että rakastan käytännön ja CGI tehosteiden yhdistämistä…en voi odottaa sitä hetkeä, kun ihmiset näkevät sen, koska se on uskomattoman kaunista.”

Thor: The Dark World filmin julkaisun jälkeen Feige ilmoitti että ns. “Infinity Stones” olisivat filmin keskusteemana, kuin myös mentäessä eteenpäin Marvelin filmituotannon kolmanteen vaiheeseen.

Joulukuussa 2013 Marvel vahvisti tiedon siitä, että Vin Diesel antaa äänensä Groot-hahmolle.

The Dark World filmin lopputekstien puolessavälissä ollut kohtaus paljasti Lovibondin roolin olevan The Collectorin apurin rooli, joka myöhemmin nimettiin Carinaksi.

Muutama lisäviikko kuvauksia toteutettiin maaliskuussa 2014, Walt Disney Studios tiloissa Burbankissa, Californian osavaltiossa Yhdysvaltoja, mukana ollessa päänäyttelijät ja tuotantoryhmä.

Huhtikuussa 2014 Gunn kuvaili Thanos hahmoa “käärmeenpääksi” filmissä, ja vahvisti että hän tulisi olemaan mukana elokuvassa liikkeentunnistus- ja CGI-teknologian kautta.

Toukokuussa 2014 Gunn ilmoitti filmin pitävän sisällään “valtavan” määrän pienempiä ja vähäisempiä Marvelin universumin hahmoja, lisäten, että hän tunsi elokuvan pitävän sisällään enemmän hahmoja kuin yksikään aikaisempi Marvel Studiosin tuotanto.

Puvustuksen valvoja Dan Grace lisäsi tähän sanoen “me todella, todella, saamme tuntuman galaksin laajuuteen ja mittavuuteen. Me vierailemme viidellä planeetalla, ja näemme sata erilaista rotua.”

Elokuva esittelee avaruusrotu Sakaaranin, jotka toimivat Ronanin palkkasotureina, korvaten Badoonin, koska Badoonin filmausoikeudet kuuluivat 20th Century Fox studiolle.

Filmin visuaaliset tehosteet luotiin joukon yritysiä toimesta: Framestore (Rocket-hahmo), Moving Picture Company, Luma Pictures, Method Studios, Lola VFX, Cantina Creative, Sony Pictures Imageworks, CoSA VFX, Secret Lab, Rise Visual Effects Studios, Technicolor VFX, sekä Industrial Light & Magic.

Toukokuun loppuun mennessä Josh Brolin paljastettiin Thanoksen ääneksi, ja Feige vahvisti heinäkuussa että Brolin tuotti myös liikkeentunnistuksen materiaalia hahmoa varten.

Feige sanoi Brolinin hankkimisesta mukaan tuotantoon “me otimme yhteyttä häneen, ja se oli yksi niistä asioista joita ei tapahdu usein, mutta kun se tapahtuu, se on hieno juttu, silä hän oli todella kiinnostunut. Hän oli työmme ihailija, hän tapasi Jeremy Latchamin kanssa hotellissa Lontoossa, ja sai tietää hieman filmin hahmoista. Puhuin hänelle puhelimessa muutamaan kertaan. Me kysyimme asiasta Jamesilta, ja hän rakasti ideaa, kysyimme Jossilta, ja hän piti myös ideasta koska Thanos on tässä universumissa Avengersien takia. Sitten me kuvasimme häntä ja taltioimme tuotantoa varten.”

Kesäkuussa 2014 Feige lisäsi että Thanos ja tämän seuraajat ovat “suurin yhdistävä tekijä, joka tulee lopulta johtamaan takaisin Avengers-filmeihin tulevaisuudessa.”

Gunn ilmoitti heinäkuun 7, 2014, sosiaalisen median kautta, että hänen työnsä elokuvan suhteen oli päättynyt.

Musiikki

Gunn julkaisi elokuussa 2013 Facebook sivullaan että Tyler Bates tulisi säveltämään elokuvan musiikin.

Hän mainitsi, että Bates tulisi luomaan ensin musiikkia, että hän voisi filmata musiikin ohjaamana, eikä toisinpäin, että musiikki toteutettaisiin valmiiseen kuvausmateriaaliin soveltuvaksi.

Helmikuussa 2014 Gunn paljasti, että elokuva tulisi sisältämään lauluja 1970-ja 1980-luvuilta, mukaanlukien “Hooked on a Feeling”, joka on Quillin Walkmanin kokoelmanauhalla ja joka toimii hänen tapanaan pysyä yhteydessä maapalloon, kotiin, ja perheeseen, jonka hän menetti.

Toukokuussa 2014 Gunn lisäsi että 70-ja 80-luvun laulujen käyttö oli “kulttuurillisia viitteitä”, sanoen, että “ne luovat tasapainon läpi koko elokuvan, läpi jonkin mikä on erittäin uniikkia, mutta myös jotain joka on samalla helposti lähestyttävissä ihmisten puolelta. Musiikki ja maapallon jutut ovat yksi niistä asioista, jotka muistuttavat meitä, että, kyllä, Quill on aito henkilö maapallolta, aivan kuten sinä ja minä. Vaikkakin hän on tällä mahtavalla ulkoavaruuden seikkailulla.”

Filmin elokuvamusiikki ja ääniraita, joissa on mukana lauluja Quillin kokoelmanauhalta, ja deluxe versio molemmista albumeista, julkaistiin Hollywood Records levy-yhtiön toimesta heinäkuun 29, 2014.

Julkaisu

Guardians of the Galaxyn maailman ensi-ilta pidettiin heinäkuun 21, 2014, Dolby Theatre teatterissa Hollywoodissa.

Guardians of the Galaxy ensi-ilta Lontoo

Filmi julkaistiin teatterilevityksessä Isossa Britanniassa heinäkuun 31, 2014, ja Yhdysvalloissa elokuun 1, 2014, myös 3D ja IMAX 3D versioina.

Kesäkuussa 2014 Gunn ilmoitti Facebook sivuillaan että filmiä oli aina suunniteltu 3D elokuvaksi, ja että “toisin kuin monet ohjaajat, olen ollut aktiivisesti mukana jokaisen otoksen muuntamisessa 3D:ksi, varmistaen että se toimii täydellisesti tarinan ja filmin kanssa, varmistaen että se on mahtava ja mukaansatempaava, olematta naurettava, häiritsevä, tai ylitsevuotavan räikeä.”

Gunn paljasti myös että IMAX 3D versio tulisi sisältämään muuttuvia kuvasuhteita, tehden katsomiskokemuksesta “vieläkin täyteläisemmän ja ympäröivämmän. Olen henkilökohtaisesti valinnut kaikki kohdat, joissa nämä muutokset tapahtuvat…muuttuvat kuvasuhteet tässä tapauksessa ovat itse asiassa osa tarinankerrontaa.”

Heinäkuussa 2014 Gunn kertoi, että hän oli leikannut useita kohtauksia teatterilevitysversiosta, ja että hän tutki asiaa, miten julkaista niitä, joka filmin pidennettynä versiona tai bonus-materiaalina elokuvan kotilevitysversiossa.

Markkinointi

Marvel teki yhteensä 11 tuotemerkkihakemusta liittyen Guardians of the Galaxyyn kesäkuussa 2012, kattaen erilaisia kuluttajatuotteita, aina videopeleistä kosmetiikkaan saakka.

Disney Consumer Products aloitti yhteistyön valmistajien Mad Engine, C-Life, New Era, Hasbro, Disguise, Rubies, Sideshow Collectibles, Lego, KIDdesigns, iHome, Funko, Freeze, Fast Forward ja Innovative Designs kanssa, tuottaakseen kauppatavaraa filmiä varten ja joiden myynti alkoi kesäkuussa 2014.

Tässä kokonaisuudessa Mad Engine ja C-Life olivat keskeisiä vaatteiden valmistajia, tuottaen kokoelman t-paitoja ja fleecetakkeja, kun taas New Era tuotti päähineitä sekä hattuja.

Hasbro tuotti filmiä varten leluja, Disguise ja Rubies puolestaan pukuja, sekä Sideshow Collectibles omalta osaltaan keräilyesineitä.

Lego ilmoitti kolmesta lelusetistä, jotka perustuivat elokuvassa esiintyneisiin kohtauksiin, kun taas iHome loi hahmoihin perustuvia kaiuttimia, Funko teki vinyylisiä keikkupäisiä nukkeja, Freeze valmisti 1980-luvun inspiroimia vaatteita, ja toisaalta Fast Forward sekä Innovative Designs toteuttivat selkäreppuja sekä paperitavaraa.

Huolimatta siitä, että potentiaalisten sarjafilmien ensimmäiset elokuvat ovat yleensä poissuljettuja lisensioinnille, Marvel käytti Iron Man elokuvien suosiota osoittamaan, että tuntemattomista hahmoista voi tulla menestyksiä yleisön keskuudessa, ja lisensioijat ovat pitäneet etenkin Rocketia potentiaalisena yksittäisenä tähtimateriaalina. Lisäksi materiaalia ovat antaneet Star-Lordin intohimo 1980-luvun nostalgiaan, mukaanlukien hänen “Awesome Mix Vo. 1” kasettinsa, kun taas Drax ja Gamora ovat olleet vanhempien väestönosien suosikkeja.

Elokuussa 2013 Feige tarjosi ensimmäisen näytteen filmimateriaalista San Diego Comic-Con tapahtuman yhteydessä, jota oli edeltänyt jo lyhyt katsaus heinäkuisessa Disneyn D23 Expo tapahtumassa.

Filmin ensimmäinen traileri debytoi Jimmy Kimmel Live! ohjelmassa, helmikuun 18, 2014, johon erikoisjohdannon antoi Chris Pratt.

Huomio sosiaalisissa medioissa traileriin oli vahva, yli 88 000 maininnalla Twitterin, Facebookin, ja eri blogien keskusteluissa 12-tunnin aikana julkaisusta.

Numerot vastasivat suunnilleen reaktioita muihin suosittuihin supersankarifilmeihin, kuten Man of Steel ja The Amazing Spider-Man 2.

Trailerissa käytetyn laulun, Blue Sweden version kappaleesta “Hooked on a Feeling”, myynti kasvoi 700%:lla julkaisupäivän jälkeisenä päivänä.

Maaliskuussa 2014 yhdysvaltalainen ABC-kanava esitty tunnin pituisen erikoislähetyksen tittelillä “Marvel Studios: Assembling a Universe”, joka sisälsi etukäteismateriaalia Guardians of the Galaxystä.

Osana markkinointi, huhtikuussa 2014, Marvel julkaisi kaksiosaisen johdantosarjakuvan nimeltään “Marvel’s Guardians of the Galaxy Prelude”.

Sarjakuvan kirjoittivat Dan Abnett ja Andy Lanning, ja taiteen siihen loi Wellington Alves.

Ensimmäinen numero keskittyi Nebulan taustoihin ja siihen yhteyteen, joka hänellä on Thanoksen kanssa, kun taas toinen numero sisälsi Rocketin ja Grootin seikkailuja, ajalta ennen heidän Guardiansiin liittymistään.

Kesäkuussa 2014 Mike Pasciullo, varapresidentti Marvel Studiosin organisaatiossa, kuvaili tuotantoyhtiön käyttämää Guardians of the Galaxyn markkinointistrategiaa, sanoen että Marvel oli “rakentanut vankan markkinointiohjelman teatterijulkaisua varten, johon on tarkkaan valittu perinteistä mainontaa, sosiaalista mediaa, digitaalista markkinointia, strategisia promootiokumppanuuksia, orgaanisia viihteen integraatioita, sekä tiedotusta.”

Marvel aloitti viraalimarkkinointikampanjan filmiä varten heinäkuussa 2014, nimellä “Galaxy Getaways”, joka on fiktionaalinen matkailusivusto, joka mahdollistaa käyttäjien varata matkoja filmissä kuvatuille planeetoille, mukaanlukien Xandar, Morag, ja Knowhere.

Alkaen heinäkuun 4, 2014, filmistä oli tarjolla etukäteiskatsaus sekä Disneylandissa että Disneyn Hollywood Studios in the Magic Eye ja ABC Sound Studio Theaters tiloissa.

Yksi mittavimmista etukäteiskatsauksista oli 14 minuutin pituinen näytäntö heinäkuun 7, 2014, Yhdysvaltain IMAX 3D ja Kanadan 3D & IMAX 3D teattereissa.

Tämä etukäteisnäytäntö poiki runsaasti positiivisia arvioita, joissa kehuttiin filmin huumoria, 3D ja IMAX konversiota, sekä Cooperin roolityötä Rocket-hahmon suhteen.

Heinäkuun 12, 2014, Gunn ja elokuvan näyttelijät promotoivat Guardians of the Galaxyä Singaporessa, kaupunkivaltion Lido 8 Cineplex teatterissa.

Tätä seurasi Disney Interactiven heinäkuun 17. julkaisema toiminta-RPG pelititteli “Guardians of the Galaxy: The Universal Weapon”, iOS, Android ja Windows laitteille.

Pelin alkuperäisen tarinan kirjoitti Dan Abnett, ja se on tarkoitettu täydentämään elokuvateatteriversiota.

Heinäkuun 21, Pratt, Saldana, Bautista, Diesel ja Cooper tekivät esiintymisen Jimmy Kimmel Live! ohjelmassa, promotoidakseen filmiä, ja samalla debytoidakseen eksklusiivista materiaalia elokuvasta.

Pratt ja Saldana lisäksi soittivat New York Stock Exchange pörssin kaupankäynnin aloituskelloa heinäkuun 29, osana filmin promootiokiertuetta.