Doctor Strange elokuva

Doctor Strange on amerikkalainen supersankari fantasia-toimintaseikkailu, jonka on ohjannut Scott Derrickson, pääosissa Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Benjamin Bratt, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Scott Adkins, Benedict Wong, sekä Michael Stuhlbarg.

Filmi, joka on neljästoista elokuva Marvel Cinematic Universe (MCU) maailmankaikkeudessa, on Marvel Studiosin tuottama ja Walt Disney Studios Motion Pictures studion jakelema.

Doctor Strange elokuva banneri juliste.

Ohjaaja Derrickson oli myös yksi käsikirjoittajista, yhdessä C. Robert Cargillin kanssa, perustuen tarinaan, jonka kehittämiseen myös Jon Spaights osallistui.

Doctor Strangen maailman ensi-ilta pidettiin Hong Kongissa lokakuun 13, 2016, ja se tuli teattereihin globaalisti yleisön nähtäväksi 2D, 3D, sekä IMAX 3D formaateissa.

Juoni

Maailmankuulun neurokirurgin, tohtori Stephen Strangen (Benedict Cumberbatch), elämä muuttuu ikuisesti kauhistuttavan auto-onnettomuuden jälkeen, joka vie häneltä käsiensä käyttökyvyn.

Kun perinteinen lääketiede ei pysty auttamaan häntä, hän joutuu etsimään vaihtehtoisia parannuskeinoja – ja toivoa – epätodennäköisestä paikasta: salaperäisestä enklaavista, joka tunnetaan nimellä Kamar-Taj.

Hän pian oppii että paikka ei ole pelkästään parantumisen keskus, vaan myös etulinja taistelussa pimeitä voimia vastaan, joiden tavoitteena on tuhota todellisuutemme.

Ennen pitkää Strange – varustettuna vastahankituilla taikavoimilla – joutuu valitsemaan palatako vanhaan rikkauksien ja kuuluisuuden täyttämään elämäänsä, vai jättääkö kaikki se taakse puolustaakseen maailmaa sen kaikkein voimakkaimpana taikurina.

Suomeksi tekstitetty traileri

Featurette “Universes Within”

Featurette “Inside the Magic”

Juliste

Doctor Strange elokuva juliste.

Doctor Strange elokuvan näyttelijät

Benedict Cumberbatch on tohtori Stephen Strange
Chiwetel Ejiofor on Karl Mordo
Rachel McAdams on Christine Palmer
Benedict Wong on Wong
Michael Stuhlbarg on Nicodemus West
Benjamin Bratt on Jonathan Pangborn
Scott Adkins on Lucian
Mads Mikkelsen on Kaecilius
Tilda Swinton on The Ancient One
Mark Anthony Brighton on Daniel Drumm
Topo Wresniwiro on Hamir

Tuotanto

Ohjaaja: Scott Derrickson
Tuottaja: Kevin Feige
Käsikirjoittajat: Scott Derrickson ja C. Robert Cargill, perustuen Jon Spaihtsin, Scott Derricksonin, ja C. Robert Cargillin luomaan tarinaan sekä Steve Ditkon kehittämään Doctor Strange sarjakuvahahmoon
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen, ja Tilda Swinton
Musiikki: Michael Giacchino
Kuvaus: Ben Davis
Leikkaus: Wyatt Smith ja Sabrina Plisco
Tuotantoyhtiö: Marvel Studios
Elokuvastudio: Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta (Yhdysvallat): 4-11-2016
Kesto: 115 minuuttia
Tuotantomaat: Yhdysvallat
Kielet: Englanti
Tuotantobudjetti: US$165 miljoonaa
Virallinen nettisivusto: www.marvel.com/DoctorStrange
Facebook: www.facebook.com/DoctorStrangeOfficial
Twitter: www.twitter.com/DrStrange

Elokuva perustuen Marvelin sarjakuvahahmoon Doctor Strange oli ensimmäistä kertaa esituotannossa vuonna 1986, mutta tuntemattomista syistä filmi ei ikinä edennyt tuotantovaiheeseen.

Seuraava yritys tehdä hahmosta elokuva oli vuonna 1989, jolloin tuottajaksi oli tullut Regency yhdessä Warner Bros. studion kanssa, mutta tämäkään versio ei edennyt tuotantoon.

Columbia Pictures hankki filmausoikeudet Doctor Strange hahmoon huhtikuussa 1997, mutta studion oman version kehitystyö loppui huhtikuussa 2000.

Dimension Films studio hankki oikeudet Columbia Picturesilta kesäkuussa 2001, josta ne siirtyivät Miramax Filmsille elokuussa 2001.

Paramount Pictures hankki omalta osaltaan filmausoikeudet Miramaxilta huhtikuussa 2005, edustaen kaupassa Marvel Studios tuotantoyhtiötä, joka tässä vaiheessa halusi itse vastata filmin tekemisestä.

Marvel Studio alkoi itsenäisesti kehittää elokuvaa Doctor Strange hahmosta maaliskuussa 2009, ja ohjaajaa tuotannolle alettiin hakea alkuvuodesta 2014.

Doctor Strangen kuvaukset pääsivät käyntiin Nepalissa marraskuun 4, 2015, Ben Davisin käyttäessä kuvauksiin Arri Alexa 65 elokuvakameraa.

Nepalissa kuvauspaikkoja olivat mm. Kathmandun laakso, Pashupatinathin temppeli, Swayambhunathin temppeli, Thamel sekä New Road Kathmandussa, kuin myös Patan Durbar aukio Patanissa.

Nepalista kuvausryhmä siirtyi Britannian Longcross Studios studiotiloihin marraskuun 11, 2015, jossa tuotanto jatkui aina maaliskuuhun 2016 asti.

Studiotiloihin rakennettiin muun muassa replika aidosta Kathmandun kadusta, Kamar-Taj sisätilat, Doctor Strangen Sanctum Sanctorum, sekä Hong Kongilainen katu sisältäen yli 80 neonvaloa.

Kuvauksia toteutettiin studiotilojen ja Nepalin ohella lisäksi Hong Kongissa paikan päällä, New York Cityn Hell’s Kitchen ja Flatiron District kaupunginosissa, Britannian Exeter Collegen tiloissa,

New Yorkia kuvaavia kohtauksia toteutettiin myös Shepperton Studios studiotiloissa sekä Lontoon kaduilla.

Kuvaukset päättyivät New York Cityssä huhtikuun 3, 2016.