Divergent – Outolintu

Divergent – Outolintu on amerikkalainen tieteistoiminta, jonka on ohjannut Neil Burger ja joka perustuu samanimiseen Veronica Rothin romaaniin.

Elokuvan on ensimmäinen osa Divergent-filmisarjassa, ja sen ovat tuottaneet Lucy Fisher, Pouya Shabazian, sekä Douglas Wick, käsikirjoituksen ollessa Evan Daughertyn ja Vanessa Taylorin käsialaa.

Divergent - Outolintu banneri

Filmin pääosissa esiintyvät Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q ja Kate Winslet.

Tarina tapahtuu dystopisessa, maailmanlopun jälkeisessä versiossa Chicagon kaupungista, jossa ihmiset on jaettu erilaisiin ryhmiin ihmishyveiden perusteella.

Beatrice Prior -hahmoa varoitetaan siitä, että hän on Divergent, eikä siten tule ikinä soveltumaan yhteenkään ryhmittymistä, ja hän saa pian tietää synkästä juonesta, joka uhkaa tätä näennäisisti täydellistä yhteiskuntaa.

Filmin kehitystyö alkoi maaliskuussa 2011, kun Summit Entertainment hankki haltuunsa romaanin kuvausoikeudet yhdessä Douglas Wickin ja Lucy Fisherin tuotantoyhtiö Red Wagon Entertainmentin kanssa.

Elokuvan kuvaukset alkoivat huhtikuun 16, 2013, ja ne päättyivät heinäkuun 16. samana vuonna. Tuotantoryhmä toteutti uusintakuvauksia vielä tammikuun 24-26, 2014, aikana.

Kuvaukset toteutettiin pääasiassa Chicagon kaupungissa.

Juoni

Filmi on jännittävä toiminta-seikkailu, joka on asetettu maailmaan, jossa ihmiset on jaettu erillisiin, ihmishyveisiin perustuviin ryhmiin.

Tris Prioria (Shailene Woodley) varoitetaan, että hän on Divergent, eikä siten tule ikinä soveltumaan mihinkään yhteen ryhmään.

Kun hän saa tietää ryhmäjohtajan (Kate Winslet) johtamasta salaliitosta tuhota kaikki Divergentit, Trisin täytyy oppia luottamaan salaperäiseen Fouriin (Theo James), ja yhdessä heidän täytyy mikä tekee Divergenttinä olemisesta niin vaarallista, ennenkuin on liian myöhäistä.

Elokuva perustuu Veronica Rothin best-seller kirjasarjaan.

Traileri

Featurette “Ellie Goulding”

Juliste

Divergent - Outolintu

Näyttelijät

 • Shailene Woodley on Beatrice “Tris” Prior
 • Theo James on Tobias “Four” Eaton
 • Ansel Elgort on Caleb Prior
 • Kate Winslet on Jeanine Matthews
 • Jai Courtney on Eric
 • Zoë Kravitz on Christina
 • Miles Teller on Peter Hayes
 • Maggie Q on Tori Wu
 • Ashley Judd on Natalie Prior
 • Tony Goldwyn on Andrew Prior
 • Ray Stevenson on Marcus Eaton
 • Ben Lloyd-Hughes on Will
 • Christian Madsen on Al
 • Amy Newbold on Molly
 • Mekhi Phifer on Max
 • Ben Lamb on Edward
 • Justine Wachsberger on Lauren

Tuotanto

 • Englanninkielinen alkuperäisnimi: Divergent
 • Ohjaaja: Neil Burger
 • Tuottajat: Douglas Wick, Lucy Fisher, ja Pouya Shabazian
 • Käsikirjoittajat: Evan Daugherty ja Vanessa Taylor, perustuen Veronica Rothin kirjaan “Divergent”
 • Pääosissa: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q, ja Kate Winslet
 • Musiikki: Junkie XL
 • Kuvaus: Alwin H. Küchler
 • Leikkaus: Richard Francis-Bruce
 • Tuotantoyhtiöt: Red Wagon Entertainment ja Summit Entertainment
 • Elokuvastudio: Lionsgate
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 21-3-2014
 • Kesto: 139 minuuttia
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Kieli: Englanti
 • Tuotantobudjetti: US$85 miljoonaa
 • Virallinen sivusto: DivergentTheMovie.com
 • Facebook: Facebook.com/Divergent
 • Google+: Plus.google.com/+Divergent
 • Instagram: Instagram.com/Divergent
 • Pinterest: Pinterest.com/Divergent
 • Twitter: Twitter.com/Divergent

Esituotanto

Summit Entertainment hankki Divergent-kirjan kuvausoikeudet maaliskuussa 2011, yhdessä Douglas Wickin ja Lucy Fisherin tuotantoyhtiö Red Wagon Entertainmentin kanssa.

Neil Burgerin ilmoitettiin tulevan tämän tuotannon ohjaajaksi elokuun 23, 2012.

Evan Daugherty, joka kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä Vanessa Taylorin kanssa, sanoi “Juutun usein tarinan ankaruuteen, mutta yhtä tärkeä osa filmiä on sen rakkaustarina Trisin ja Fourin välillä. Se on luonnostaan ja erottamattomasti yhteydessä Trisin hahmon tarinaan. Tarjolla tulee olemaan runsaasti seksuaalisia jännitteitä ja kemiaa, mutta on tärkeää että se puoli ei tunnu vain mukaanheitetyltä, vaan että se auttaa Trisiä kasvamaan hahmona.”

Daugherty lisäsi myös “Se on monimutkaista, koska kirja on erittäin kattava lukukokemus, josta löytyy paljon suuria ideoita. Joten, kirjan suodattaminen sille uskolliseen kaksituntiseen elokuvaan on haastavaa. Sen lisäksi, että sinun täytyy esitellä viisi ryhmittymää, sinun täytyy myös luoda kuva, että on olemassa kuudes ryhmä, divergentit, joiden ohella löytyvät lisäksi ilman ryhmää olevat. Joten kyseessä on maailma joka todella täytyy rakentaa valkokangasta varten…elokuva tulee tekemään sen hieman tehokkaammin.”

Kirjailija Veronica Roth sanoi filmin käsikirjoituksesta “Käsikirjoituksen lukeminen on todella mielenkiintoinen kokemus. En ollut lukenut käsikirjoitusta aikaisemmin. Olin todella vaikuttunut siitä, kuinka läheisesti se seurasi kirjan yleistä juonenkulkua.”

Alunperin filmin tuotantobudjettina oli $40 miljoonaa, mutta Lionsgate nosti sitä myöhemmin $80 miljoonaa (ja vielä kertaalleen $85 miljoonaan), johtuen Nälkäpeli-elokuvan menestyksestä.

Roolijako

Shailene Woodleyn ilmoitettiin saaneen pääroolin Beatrice “Tris” Priorina lokakuun 22, 2012.

Miespääosaan, rooliin Tobias “Four” Eaton, harkittiin näyttelijöitä Lucas Till, Jack Reynor, Jeremy Irvine, Alex Pettyfer, Brenton Thwaites, Alexander Ludwig sekä Luke Bracey.

Maaliskuun 15, 2013, tuotantoryhmä ilmoitti kuitenkin, että rooliin oli kiinnitetty Theo James.

Vaikka James oli 10 vuotta roolihahmoaan vanhempi saadessaan osan, Roth ylisti hänen valintaansa: “Olin varma sekunttien sisällä: tämä oli ‘Four’, ei epäilystäkään siitä. Theo pystyy sisäistämään ‘Fourin’ auktoriteetin ja voimakkuuden,, kuin myös hänen syvyytensä ja aistikkuutensa.”

Roth mainitsi myös Jamesin ja Shailenen välisen kemian: “Hän on täydellinen vastine Shailenen uskomattoman voimakkaalle läsnäololle Trisinä. Olen innoissani!”

Tuottajat kommentoivat tätä roolijakoa omalta osaltaan: “Me käytimme aikaa löytääksemme oikean näyttelijän Four-hahmon rooliin, ja Theo on ehdottomasti täydellinen valinta. Veronica on luonut aidosti ikonisen hahmon Fourissa, ja me emme voi odottaa tuotannon aloittamista, tuoden hänet ja tarinan eloon miljoonille faneille ympäri maailmaa.”

Maaliskuun 11, 2013, julkisuuteen tuli tieto, että roolihahmot Tori, Christina, ja Caleb olivat menneet näyttelijöille Maggie Q, Zoë Kravitz, sekä Ansel Elgort.

Ray Stevensonin, Jai Courtneyn, sekä Aaron Eckhartin kerrottiin olevan keskellä neuvotteluita näyttelijäkaartiin liittymisestä maaliskuun 15, 2013.

Stevenson ja Courtney liittyivätkin tuotantoon, esittämään “Marcus Eaton” sekä “Eric” roolihahmoja.

Samana päivänä Miles Teller sai osan “Peter” hahmona.

Kate Winsletin neuvotteluista filmin tähtiroolin suhteen ilmoitettiin aikaisemmin, tammikuun 24, 2013. Hän sai “Jeanine Matthews” osan kuitenkin myöhemmin kuin suurin osa muista tuotannon näyttelijöistä.

Puhuessaan roistomaisen roolin näyttelemisestä ensimmäistä kertaa urallaan, Winslet kommentoi asiaa sanoin “En ole idiootti. Idea siitä, että en ole ikinä näytellyt konnaa kävi mielessäni, ja olin tavallaan yllättynyt.”

Koska Winslet liittyi projektiin myöhäisessä vaiheessa, hän käytti tätä välimatkaa muihin näyttelijöihin antaakseen etäisen vaikutelman ensimmäisenä kuvauspäivänä. “Halusin lopettaa sen ja sanoa ‘Kaikki on OK, olen oikeasti hauska tyyppi. Lupaan sen.’ Mutta ajattelin kuitenkin, että vain yhden päivän ajan, annan heidän luulla että olen todellinen narttu.”

Maaliskuun 25, 2013, Ben Lamb vastaanotti Edward-hahmon roolin, Ben Lloyd-Hughes tuli rooliin “Will”, sekä Christian Madsen esittämään roolihahmoa “Al”.

Huhtikuussa 2013 Ashley Judd ja Tony Goldwyn liittyivät tuotantoon, esittämään Beatricen vanhempia, Natalie ja Andrew Prioria.

Kuvaukset

Elokuvan kuvaukset alkoivat Chicagon kaupungissa Yhdysvaltoja huhtikuun 16, 2013, ja ne päättyivät heinäkuun 16, 2013.

Kuvaukset toteutettiin käytännössä kokonaisuudessaan Chicagossa. Suuri osa sisäkuvauksista filmattiin paikallisissa – Cinespace Chicago Film Studios – studiotiloissa.

Kohtaukset “valintaseremoniaa” varten kuvattiin 17th Church of Christ, Scientist, Chicago rakennuksessa, joka sijaitsee East Wackerin alueella Chicagon alakaupunkia.

Kuvausryhmä vieraili lisäksi Navy Pier Ferris Wheel maailmanpyörän luona. Koko tätä aluetta käsiteltiin kuvauksia varten, luomaan lian ja ruosteen dystopisempi olemus.

Lisäkohtauksia toteutettiin 57th Street ja Ellis Avenue katujen alueilla, lähellä University of Chicago yliopistoa, Federal Street kadulla, sekä Michigan Avenue väylällä.

Abnegation-sektoria varten tuotantoryhmä rakensi lavasteita Wells Street kadun varrella Chicagon alakaupungissa.

Myöhäisen kesäkuun aikana kuvauksia tehtiin osoitteissa 1500 S Western Avenue ja 600 S. Wells Street, Chicago.

Kuvausten loppuvaiheessa tuotantoryhmä siirtyi Chicago-joelle, jatkaen otoksia kohteissa Lake Street Bridge, Wacker Drive sekä LaSalle Street Bridge.

Tuotannon kuvaukset päättyivät heinäkuun 16, 2013. Projektia varten jouduttiin kuitenkin tekemään lisäkuvauksia Los Angelisssa tammikuun 24-26, 2014.

Jälkituotanto

Filmin jälkituotanto pääsi käyntiin välittömästi kuvausvaiheen päättymisen myötä.

Heinäkuun 18. Summit ja Lionsgate antoivat lehdistötiedotteen, jonka mukaan elokuva tulisi saamaan julkistuksen myös IMAX-formaatissa: “Olemme iloisia jatkaessamme menestyksekästä yhteistyötämme IMAX:in kanssa, jonka kanssa olemme olleet yhteistyössä jo jättimenestysten Nälkäpeli ja Twilight-saagan suhteen, ja olemme erityisen tyytyväisiä, että voimme esitellä uusimman filmisarjamme, Divergentin, elokuvayleisölle korkealuokkaisessa IMAX-formaatissa, joka juhlistaa tapahtuman erikoista ja muistettavaa statusta.”

Musiikki

Filmimusiikin Divergent-elokuvaan sävelsi Junkie XL yhdessä Hans Zimmerin kanssa (joka toimi soundtrack-albumin executive-tuottajana).

Kaksikko oli aikaisemmin työskennellyt yhdessä useiden elokuvien filmimusiikkien parissa.

Elokuvan soundtrack valittiin musiikin ohjaaja Randall Posterin toimesta.

Alkuperäinen soundtrack-albumi julkaistiin maaliskuun 11, 2014, kun taas filmimusiikki tuli levitykseen maaliskuun 18, 2014, Interscope Records levy-yhtiön julkaisemana.

Markkinointi

Ensimmäinen kuva Shailene Woodleystä roolissa “Beatrice ‘Tris’ Prior” paljastettiin Entertainment Weekly julkaisun kautta, huhtikuun 24, 2013.

Varsinaisesta kuvausmateriaalista näytettiin puolestaan lyhyt esikatsaus 2013 Cannes Film Festival tapahtuman yhteydessä.

Entertainment Weekly julkaisi kuvan Theo Jamesistä (Four-hahmona) kesäkuun 7., osana kohtausta, jossa Dauntlessin uudet jäsenet ovat kokoontuneina heidän uuden päämajansa ympärillä.

Julkaisu paljasti lisää kuvia elokuvasta heinäkuun 19.

Ensimmäinen kuva Kate Winsletistä roolissaan “Jeanine Matthews” tuli julkisuuteen heinäkuun 16, USA Today lehden kautta.

Heinäkuun 18, 2013, Summit järjesti loppuumyydyn paneelikeskustelun San Diego Comic-Con tapahtumassa, jossa mukana olivat Shailene Woodley, Theo James, Maggie Q, Zoe Kravitz, Ansel Elgort, Ben Lloyd-Hughes, Amy Newbold, Miles Teller, Christian Madsen, ohjaaja Neil Burger, sekä kirjailija Veronica Roth.

Osana paneelia he vastailivat fanien kysymyksiin, ja tapahtumassa näytettiin myös ennen näkemättömiä klippejä elokuvasta.

Ensimmäinen Divergent teaser traileri tuli levitykseen elokuun 25, 2013, MTV TV-kanavan kautta, MTV Video Music Awards tapahtuman yhteydessä.

Tätä edelsi trailerin “sneak peak” ennakkokatsaus muutamaa päivää aikaisemmin.

Tuotantoryhmä toi markkinoille osana promootiota syyskuun 23, 2013, myös hahmojulisteita Woodleyn ja Jamesin hahmoista “Tris” sekä “Four”, joissa korostettiin heidän kantamiaan tatuointeja.

Neil Burger julkaisi filmin ensimmäisen täyspitkän trailerin marraskuun 13, 2013.

Viimeinen traileri paljastettiin helmikuun 4, 2014, Shailene Woodleyn ja Theo Jamesin toimesta heidän promotoidessaan filmiä Jimmy Kimmel Live! ohjelmassa.

Filmin markkinointikampanjan on arvioitu maksaneen vähintään $50 miljoonaa.