Captain America: The Winter Soldier

Captain America: The Winter Soldier on amerikkalainen supersankari toimintaseikkailu Marvel Comicsin sarjakuvahahmosta, jonka on tuottanut Marvel Studios.

Elokuva on jatko-osa vuoden 2011 filmille “Captain America: The First Avenger”, ja järjestyksessään yhdeksäs tuotanto Marvelin elokuvien universumissa.

Captain America: The Winter Soldier banneri

Filmin ovat ohjanneet Anthony ja Joe Russo, Christopher Markuksen ja Stephen McFeelyn käsikirjoituksesta, jotka tekivät käsikirjoituksen myös ensimmäiseen Captain America elokuvaan.

Pääosassa elokuvassa näyttelee Chris Evans, Captain American roolissa, johtaen ensemble-näyttelijäjoukkoa, joka sisältää tähdet Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, sekä Samuel L. Jackson.

Filmissä Captain America, Black Widow, ja Sam Wilson yhdistävät voimansa paljastaakseen S.H.I.E.L.D. järjestön sisäisen salaliiton, kohdaten samalla salaperäisen salamurhaajan nimeltään Winter Soldier.

Tuotannon taustalla ollut merkittävä vaikuttaja tekijä olivat 1970-luvun salaliittofiktiot, kuten “Three Days of the Condor”, käsikirjoituksen ottaessa elementtejä myös Ed Brubakerin “Winter Soldier” tarinasta.

Käsikirjoitus valmistui vuoden 2011 aikana, Russon veljesten neuvotellessa ohjaustyöstä kesäkuun 2012 aikana, roolijaon alkaessa tätä seuranneen kuukauden aikana.

Kuvaukset pääsivät käyntiin huhtikuussa 2013, Los Angelesin kaupungissa Kalifornissa, ennen siirtymistään alueille Washington, D.C. sekä Cleveland, Ohio.

Vaikka ohjaajat pyrkivät realistisempaan kuvaukseen, fokuksena käytännölliset tehosteet ja intensiivinen stunt-työskentely, tuotantoon tuli mukaan noin 2500 visuaalisen tehosteen otosta, kuuden eri VFX-studion tekeminä.

Captain America: The Winter Soldier julkaistiin elokuvateattereissa 2D, 3D, sekä IMAX 3D formaateissa.

Juoni

The Avengers elokuvan mullistavien New Yorkin tapahtumien jälkeen Steve Rogers (Chris Evans), joka tunnetaan myös nimellä Captain America, elää hiljaista elämää Washington, D.C.:ssä, yrittäen mukautua elämään modernissa maailmassa.

Mutta kun S.H.I.E.L.D. kolleega joutuu hyökkäyksen kohteeksi, Steve joutuu keskelle juonittelun verkkoa, joka uhkaa laittaa maailman turvallisuuden vaakalaudalle.

Yhdistäen voimansa Black Widow:n (Scarlett Johansson) kanssa, Captain America kamppailee paljastaakseen yhä laajenevan salaliiton, taistellen samalla ammattimaisia salamurhaajia vastaan, jotka on lähetetty hiljentämään hänet joka käänteessä.

Kun konnamaisen juonen täysi laajuus selviää, Captain American ja Black Widow:n täytyy värvätä avukseen uusi liittolainen, Falcon (Anthony Mackie).

Tästä huolimatta, he löytävät itsensä yllättäen vastakkain odottamattoman ja mahtavan vihollisen – Winter Soldierin (Sebastian Stan) – kanssa.

Traileri 1

Traileri 2

Featurette 1

Featurette 2

Featurette 3

Featurette 4

Juliste

Captain America: The Winter Soldier

Näyttelijät

 • Chris Evans on Steve Rogers / Captain America: Toisen maailmansodan veteraani, joka parannettiin ihmisen fyysisen kyvykkyyden äärirajoille kokeellisen seerumin avulla, jäätyi valekuoleman, ja nyt kamppailee sopeutuakseen moderniin maailmaan. Kuvatessaan hahmonsa sopeutumista moderniin yhteiskuntaan, Evans sanoin “Kyseessä ei ole niinkään paljon hänen shokkinsa teknologian kanssa…kyseessä ovat enemmänkin yhteiskunnalliset erot. Hän on tullut 1940-luvulta nykypäivään. Hän tulee maailmasta, jossa ihmiset olivat hieman luottavaisempia, uhat hieman vähäisempiä. Nyt on vaikeampi sanoa mikä on oikein ja mikä väärin. Teot, jotka teet suojellaksesi ihmisiä uhilta saattava olla kompromissi vapauksille ja yksityisyydelle. Se on vaikeaa Stevelle omaksua.” Evans harjoitteli rooliaan varten parkouria, brasilialaista jiu-jitsua, karatea, nyrkkeilyä, ja voimistelua, sillä Russon veljekset uskoivat että Rogersin tuominen moderniin maailmaan tarkoitti myös, että hän on opiskellut ja hallinnut modernit taistelulajit ja -tekniikat. Tuotantoryhmä teki myös hahmon kilvestä, joka oli perinteisesti ollut suojaavammassa roolissa, enemmän hyökkäyksessä hyödynnettävän aseen.
 • Scarlett Johansson on Natasha Romanoff / Black Widow: Korkeasti koulutettu, S.H.I.E.L.D. järjestölle työskentelevä vakooja, joka laittaa voimansa yhteen Rogersin kanssa. Käsikirjoittaja Christopher Markuksen mukaan Black Widow oli “hieno kontrasti” Captain American hahmolle, kuvaillen häntä “uskomattoman moderniksi, ei kovinkaan kunnioittavaksi, ja erittäin suorasukaiseksi, kun taas Steve on mies 1940-luvulta. Hän ei ole partiolainen, mutta hän on varautunut ja omaa moraalisen ytimen, kun taas Black Widow:n moraalinen ydin on liikkuva.” Russot lisäsivät “Black Widow on hahmo, joka valehtelee elääkseen. Se on mitä hän tekee. Captain America on hahmo joka kertoo totuuden. Anna näille kahdelle ongelma ja heillä on erilaiset tavat lähestyä sen ratkaisemista. Black Widow painostaa häntä nykyaikaistumaan, ja Captain America pyrkii saamaan tietyn tason rehellisyyttä Black Widow:n elämään.” Kysyttäessä Natashan suhteesta Steveen, Johansson sanoi “Sarjan onnettomia tapahtumia kautta he ovat tilanteessa, jossa heidän ystävyydestään tulee intiimimpi. He jakavat yhteisiä ominaisuuksia, koska he elävät puolustuksellisesti tukeutumatta kehenkään. Lisäksi molemmat ovat työskennelleet hallitukselle koko ammattimaisen elämänsä ajan. Ystävyytensä kautta he alkavat miettiä mitä he haluavat, ja mikä on heidän todellinen identiteettinsä.”
 • Sebastian Stan on Bucky Barnes / Winter Soldier: Steve Rogersin paras ystävä, joka ilmaantuu uudelleen parannettuna, aivopestynä salamurhaajana, sen jälkeen, kun hänen luultiin kuolleen palveluksessa toisen maailmansodan aikana. Winter Soldier on seurannut säännöllisesti, lähes robottimaisesti ohjeita 70 vuoden ajan.” Stan, jolla on yhdeksän elokuvan pituinen sopimus Marvel Studios tuotantoyhtiön kanssa, mukaanlukien hänen esiintymisensä The First Avenger filmissä, kävi läpi viiden kuukauden pituisen fyysisen treenauksen valmistuakseen rooliinsa, tehden myös historiallista tutkimusta, kertoan tästä puolesta sanoilla “sukelsin koko tähän kylmän sodan juttuun. Tutustuin KGB:hen. Katsoin kaikenlaisia vakoojafilmejä, kaikenlaisia dokumentaareja tuolta ajalta, ja mistä siinä oli kysymys. Otin mukaan kaikkea tuolta aikaperiodilta. Mitä tahansa aivopesuun liittyvää.” Stan harjoitteli myös päivittäin Winter Soldierin käyttämällä puukolla. Suhteessa Buckyn muuntautumisesta Winter Soldieriksi, Stan sanoi “Tiedätkö, totuus tilanteessa on, että vaikka hän näyttää erittäin erilaiselta ja hänestä löytyy erilaisia asioita, ne tulevat silti samasta persoonasta. Luulen että tulette näkemään tämän puolen kaikesta huolimatta.”
 • Anthony Mackie on Sam Wilson / Falcon: Armeijan ilmataistelua varten kouluttama laskuvarjosotilas, joka käyttää erityisesti suunniteltua siipilaitetta. Mackie kommentoi rooliaan sanoilla “Wilson on todella fiksukaveri, joka kävi läpi kattavan sotilaskoulutuksen ja josta tulee taktinen johtaja.” Mackie huomioi myös että “Hän on ensimmäinen afrikkalais-amerikkalainen supersankari. Se saa minut tuntemaan, että kaikki työ jota olen tehnyt on kannattanut. Minulla on poika ja serkkuja, ja pidän siitä ideasta, että he voivat pukeutua Falconiksi Halloweenin aikaan. Heillä on nyt hahmo, jota he voivat pitää esikuvanaan. Se on suuri kunnia minulle.” Marvel, joka otti Mackien rooliin tämän “energian ja huumorintajun” takia, ei antanut näyttelijän lukea käsikirjoitusta ennen sopimuksen allekirjoittamista. Mackie vietti viisi kuukautta tehden kaksituntisia treenejä ja syöden 11 000 kaloria per päivä, päästäkseen kuntoon rooliaan varten. Kommentoiden Rogersin suhdetta Wilsoniin, Evans sanoi “Mackien hahmon tapaaminen, hän oli myös armeijan palveluksessa ja työskentelee nyt veteraanien kanssa jotka ovat tulleet kotiin rintamalta – heillä on yhteisiä piirteitä tuolla tasolla. Mielestäni molemmat ovat haavoittuneita sotilaita, jotka eivät jaa murheitaan muille. Captain Americalla ei ole ketään kenelle kertoa murheistaan. Mackie puolestaan tietää miten käsitellä sellaisia ihmisiä. Joskus, kun asiat ovat huonolla tolalla, muukalaiseen luottaminen on tapa päästä eteenpäin.”
 • Cobie Smulders on Maria Hill: Korkea-arvoinen S.H.I.E.L.D. agentti, joka työskentelee läheisesti Nick Furyn kanssa. Smulders sanoi, että hän teki osan omista stunteistaan kuvausten aikana, selittäen tilannetta sanoin “Yritän tehdä omat stunttini milloin vain voin. Sinun annetaan tehdä vain tiettyjä stuntteja. Löytyy mahtava stunt-ihmisten joukko, joka tekee suurimman osan työstä tässä filmissä. Mutta, harjoittelin paljon tae kwon do:ta. Tein paljon harjoittelua myös aseiden kanssa, koska olen suhteellisen vaivautunut aseiden ympärillä. Minun täytyi tulla sinuiksi, koska ne ovat hahmoni ominta juttua.”
 • Frank Grillo on Brock Rumlow: Operatiivi S.H.I.E.L.D.:in terrorisminvastaisessa S.T.R.I.K.E. yksikössä. Puhuessaan hahmon alter egosta, Grillo sanoi “Jo varhain Russot sanoivat ‘Tämä on tämän hahmon alkutarina. Tulemme löytämään kuka hän on ja tämä on iso filmi suurella määrällä liikkuvia osia, mutta me tulemme löytämään sinut tästä filmistä.'”
 • Emily VanCamp on Sharon Carter / Agent 13: S.H.I.E.L.D. agentti, joka on määrätty vahtimaan Rogersia ilman tämän tietämystä. Tästä hahmosta puhuessaan VanCamp sanoi “Näyttelen Agent 13 / Sharon Carter hahmoa, jonka kaikki tuntevat, mutta emme käsittele sitä juurikaan tässä filmissä. Me vain tavallaan esittelemme hänet. Kun me näemme hänet ensimmäistä kertaa, ymmärrämme että hän asuu Captain American vieressä…heillä on sellainen pieni juttu vireillä, ja kuten me tiedämme sarjakuvista, heillä oli ajoittainen rakkaussuhde vuosikausien ajan. Heillä oli erittäin monimutkainen suhde. Se on lähes kuten he kylväisivät tämän suhteen siemeniä nyt. Tavallaan jättäen tilaa mennä minne he haluavat mennä sen suhteen.” VanCampin roolijaon suhteen Jos Russo sanoi “Halusimme saada jonkun josta Cap olisi välittömästi kiinnostunut. Sen täytyi olla voimakastahtoinen henkilö, ja tunsimme että Emilyn työskentely Revengen suhteen oli hieno testikenttä siitä, mitä tämä hahmo voisi olla. Hän on ilmiselvästi erittäin uskottava fyysisesti, hän pitää kuvaruudun erittäin hyvin, ja hän jopa näyttää sarjakuvassa olevalta vastaavalta hahmolta.”
 • Hayley Atwell on Peggy Carter: Eläkkeelle jäänyt Strategic Scientific Reserve upseeri ja entinen Captain American romanttisen kiinnostuksen kohde.
 • Robert Redford on Alexander Pierce: S.H.I.E.L.D.:in vanhempi johtaja, World Security Councilin jäsen, sekä vanha Nick Furyn aseveli. Redford otettiin rooliin kunnianosoituksena hänen rooleilleen 1970-luvun trillereissä kuten “Three Days of the Condor”. Sen suhteen, mikä sai hänet mukaan elokuvaan, Redford sanoi “Halusin kokea tämän uuden, alan vallanteen elokuvantekemisen muodon, jossa sarjakuvahahmot tuodaan eloon huipputeknologian kautta.”
 • Samuel L. Jackson on Nick Fury: S.H.I.E.L.D.:in johtaja. Furyn kyseenalaisen eettisen käyttäytymisen suhteen Jackson sanoi “Lähes kaikki mikä tulee Nick Furyn suusta on jossain mielessä valetta. Hänen täytyy kysyä, valehteleeko hän jopa itselleen myös? Hänellä on hyvä käsitys siitä, mitä tapahtuu, mutta hänen paranoiansa pitää hänet uskomasta osia kokonaisuudesta.” Jackson lisäsi “Näet Nicky Fury toimistotyyppinä, hänet päivätyössään S.H.I.E.L.D.:ssä, sekä politiikan vastoin kaikkea muuta asiaan liittyvää. On hienoa nähdä hänet asioimassa Captain American kanssa hänen pystyessä puhumaan tälle sotilaana sotilaalle, yrittäen selvittää kuinka maailma on muuttunut sillä välin kun tämä oli ajan yli jäätyneenä. Osa ihmisistä jotka olivat vihollisiamme ovat nyt liittolaisiamme – hänen yrittäessä selvittää ‘No, kuinka voimme luottaa näihin tyyppeihin? tai ‘Kuinka voimme luottaa niihin tyyppeihin joihin et luottanut ja jotka eivät luota meihin?’ Ja selittäen hänelle että hyvien ja pahojen tyyppinen valkoisen ja mustan erottelu on muuttunut täksi harmaaksi alueeksi.” McFeely sanoi hahmosta “Fury edustaa Stevelle tietynlaista estettä. He eivät aina ole samaa mieltä siitä, miten S.H.I.E.L.D.:iä tulisi käyttää.”
 • Toby Jones on Arnim Zola
 • Maximiliano Hernández on Jasper Sitwell
 • Garry Shandling on senaattori Stern
 • Georges St-Pierre on Georges Batroc: palkkasoturi ja ranskalaisen savate-itsepuolustuslajin taitaja.
 • Callan Mulvey on Jack Rollins: S.H.I.E.L.D.:in S.T.R.I.K.E. yksikön jäsen
 • Danny Pudi on S.H.I.E.L.D. teknikko
 • DC Pierson on Apple Store työntekijä
 • Stan Lee on Smithsonian Institution vartija
 • Ed Brubaker on tiedemies
 • Joe Russo on tohtori

Tuotanto

 • Ohjaajat: Anthony Russo ja Joe Russo
 • Tuottaja: Kevin Feige
 • Käsikirjoittajat: Christopher Markus ja Stephen McFeely, perustuen Joe Simonin ja Jack Kirbyn luomaan hahmoon “Captain America”
 • Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, ja Samuel L. Jackson
 • Musiikki: Henry Jackman
 • Kuvaus: Trent Opaloch
 • Leikkaus: Jeffrey Ford
 • Tuotantoyhtiö: Marvel Studios
 • Elokuvastudio: Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Ensi-ilta (Yhdysvallat): 4-4-2014
 • Kesto: 136 minuuttia
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Kieli: Englanti
 • Tuotantobudjetti: US$170 miljoonaa
 • Virallinen sivusto: CaptainAmerica.com
 • Facebook: Facebook.com/CaptainAmericaMovie
 • Twitter: Twitter.com/CaptainAmerica

Kehitys

Huhtikuussa 2011, jo ennenkuin Captain America: The First Avenger julkaistiin teattereissa, käsikirjoittajat Christopher Markus ja Stephen McFeely ilmoittivat, että Marvel oli jo palkannut duon työskentelemään jatko-osan suhteen.

Syyskuussa 2011, Chris Evans ilmoitti, että tuleva jatko-osa ei saisi ensi-iltaa mahdollisesti ennen vuotta 2014.

Neal McDonough, joka näytteli Dum Dum Duganin roolin “Captain America: The First Avenger” filmissä, mainitsi tammikuussa 2012, että jatko-osa tultaisiin todennäköisesti kuvaamaan “Thor: The Dark World” elokuvan valmistumisen jälkeen, tarkoittaen tuolloin ennen vuodenloppua 2012.

Marvel karsi jatko-osan mahdollisten ohjaajien listan maaliskuussa 2012 kolmeen kandidaattiin: George Nolfi, F. Gary Gray, sekä veljekset Anthony ja Joseph Russo.

Walt Disney Studios ilmoitti samaan aikaan, että se aikoi tuoda Captain America jatko-osan teattereihin huhtikuun 4, 2014. Disneyn lehdistötiedotteessa mainittiin “Toinen osa tulee jatkamaan mistä The Avengers jäi, Steve Rogersin jatkaessa toimintaansa Nick Furyn ja S.H.I.E.L.D.:in kanssa, kamppaillen modernissa maailmassa olevan asemansa kanssa.”

Markus myöhemmin selvensi “Mielestäni S.H.I.E.L.D. on se vesi missä Rogers ui. Kyseessä on ehdottomasti Captain America elokuva. Jos ensimmäinen elokuva oli Yhdysvaltain armeijasta, niin tämä elokuva on S.H.I.E.L.D.:stä. Me opimme S.H.I.E.L.D.:stä. Tulet tietämään mistä se tuli ja minne se on menossa, ja niistä jännittävistä jutuista joita heillä on hallussaan.”

Huhtikuussa F. Gary Gray vetäytyi ohjaaja-ehdokkaiden joukosta, valiten projektin sijasta N.W.A. rap-ryhmästä kertovan filmin “Straight Outta Compton”.

Kirjoittaminen

Kesäkuun 2011 haastattelussa McFeely sanoi “Tarina tulee todennäköisesti tapahtumaan nykyajassa. Testaamme flashback-elementtien kanssa toisen maailmansodan materiaalin kanssa. En voi sanoa juurikaan enempää, mutta olemme tehneet tarinasta riittävän tilavan viitataksemme tarinoihin menneisyydestä”.

McFeely myöhemmin paljasti että 98% kuvauskäsikirjoituksesta tapahtuu nykyajasta, ja että muutama ensimmäinen kirjoituskuukausi oli soutamista ja huopaamista Marvelin kanssa, mutta kun hahmotelma oli valmis, tarina ei juurikaan enää muuttanut muotoaan.

Markus ja McFeely halusivan soveltaa Ed Brubakerin “Winter Soldier” tarinan sarjakuvista, mutta heiltä vei kaikkiaan kuusi kuukautta vakuuttaa itsensä, että he pystyisivät siihen.

Kaksikko päätyi käsikirjoituksessaan salaliitto genreen, siteeraten vaikutteina elokuvia “Three Days of the Condor”, “The Parallax View”, ja “Marathon Man”.

Kirjoittajien mukaan tämä lähestymistapa on samankaltainen sen kanssa, miten Stan Lee uudelleenloi Captain America hahmon 1960-ja 1970-luvuilla, “Captain America käsittelemässä kaikkia näitä samoja asioita mitä maa kävi läpi – Vietnam, Watergate, ja kaikki se juttu – joten hän pääsee antamaan mielipiteensä näistä asioista”, antaen “tyypin, joka on enemmän 1940-luvun mustaa ja valkoista, reagoida tähän harmaaseen maailmaan jossa me elämme.”

Filmi olisi enemmän todellisuuteen kiinnitetty huolimatta edistyneestä teknologiasta, kontrastina fantasia-elementteihin sekä ensimmäisessä Captain America filmissä ja The Avengers elokuvassa.

Elokuva tulisi olemaan “Captain America vastaan maailma, jossa me kaikki elämme nykyään”, välttäen samalla liiallista komediaa liittyen sankarin olemiseen väärässä ajassa, sillä Markus piti hahmoa “planeetan sopeutumiskykyisimpänä miehenä.”

Esituotanto

Russon veljekset aloittivat neuvottelut jatko-osan ohjaamisesta kesäkuussa 2012, ja samalla Samuel L. Jacksonin vahvistettiin palaavan rooliinsa S.H.I.E.L.D. johtaja Nick Furynä.

Marvel Studios presidentti Kevin Feige haki Russot mukaan tuotantoon nähtyään heidän ohjaamansa, genreä parodioineen “Community” sarjan toisen kauden finaalin, ja heidän tuotuaan pöytään lisä-ideoita ensimmäisessä tarinatapaamisessa.

2012 San Diego Comic-Con International tapahtumassa ilmoitettiin, että tuotannon virallinen titteli oli “Captain America: The Winter Soldier”, ja että Russon veljekset tulisivat ohjaamaan filmin.

Allekirjoitettuaan sopimuksen elokuvan ohjaamisesta, Russon veljekset tapasivat Ed Brubakerin oppiakseen lisää siitä, mistä Winter Soldier hahmo oli peräisin, hänen ajattelutavastaan, ja teemoista hahmon taustalla.

Heinäkuussa 2012 Anthony Mackie aloitti neuvottelut ollakseen Falconin tähtiroolissa Chris Evansin rinnalla jatko-osan suhteen.

Tuolloin vahvistettiin myös, että Sebastian Stan uusisi roolinsa James Barnesina.

Elokuuhun 2012 mennessä projektin naispuoliseen tähtirooliin harkittiin näyttelijöitä kuten Anna Kendrick, Felicity Jones, sekä Imogen.

Chris Evans paljasti syyskuussa 2012, että tuotannon kuvaukset pääsisivät käyntiin maaliskuussa 2013.

Evans mainitsi myös, että Rogersin mukautuminen nykymaailmaan, joka oli alunperin tarkoitettu The Avengers filmin mukaan, soveltui paremmin juonena Captain American jatko-osaan.

Syyskuun lopussa The Greater Cleveland Film Commission ilmoitti, että Captain America: The Winter Soldier tultaisiin kuvaamaan Ohion Clevelandin kaupungin alueella, ja tuotanto oli hyväksytty saamaan tästä projektista $9,5 miljoonan kokoisen verohyvityksen.

Tuottaja Nate Moore sanoi, että myös The Avengers filmin kuvauspaikkana toimimisen jälkeen Clevelandin hallinto oli auttavainen tarjoamaan suurikokoisia kohteita kuvauksia verten, joka “toi tuotantoarvoa, jota luultavasti emme olisi saaneet rakennettua studiotiloihin”.

McFeely vitsaili, että kirjoittaessaan kunnianhimoisia toimintakohtauksia, “en ikinä kuvitellut, että suuri amerikkalainen metropoli tulisi sanomaan ‘tottakai, sulkekaa kolmen mailin verran moottoritietä ja tehkää mitä lystittää’.”

Osa kuvauksista toteutettiin myös Kaliforniassa sekä Washington, D.C.:ssä.

Lokakuussa Emilia Clarke, Jessica Brown Findlay, Teresa Palmer, Imogen Poots, ja Alison Brie olivat kukin lyhytlistalla harkinnassa Rogersin romanttiseksi mielenkiinnon kohteeksi filmissä, ja Scarlett Johansson tuotiin takaisin uusimaan roolinsa Black Widow hahmona.

Marvel päätti yhdistää Steve Rogersin muiden The Avengers hahmojen kanssa, kuten Black Widow ja Nick Fury, koska toisin kuin Tony Stark ja Thor, jotka pystyivät palaamaan omien tukinäyttelijöidensä pariin, Rogersilla ei ollut tällaista taustaa.

Myöhäisen lokakuun aikana Frank Grillo teki koe-esiintymisiä Crossbones nimisen konnan roolia varten filmissä.

Kuun loppuun mennessä Grillo oli varmistunut tämän hahmon esittäjäksi, ja Cobie Smulders saatiin myös mukaan uusimaan roolinsa Maria Hillinä The Avengers filmistä.

Tammikuussa 2013, Hayley Atwell, joka näytteli Peggy Carterin roolia filmissä “Captain America: The First Avenger”, sanoi, että hän ei tulisi olemaan mukana jatko-osassa.

Tästä huolimatta Stanley Tucci, joka näytteli tohtori Abraham Erskineä aikaisemmassa elokuvassa, sanoi myöhemmin että Atwell tulisi olemaan osa flashback-kohtausta.

Tammikuun aikana Marvel Studios ilmoitti lisäksi, että filmi tultaisiin julkaisemaan 3D versiona, ja Anthony Mackie kertoi kuvausten alkavan huhtikuun 1, 2013.

Toby Jones, joka esitti Arnim Zolaa ensimmäisessä filmissä, kertoi, että hän tulisi uusimaan roolinsa jatko-osassa.

Työt kuvauslavasteiden rakentamisen suhteen alkoivat saman kuun loppuun mennessä Los Angelesin Raleigh Manhattan Beach Studios tiloissa.

Helmikuussa 2013 Emily VanCamp aloitti neuvottelut esittääkseen yhtä naispääosista tuotannossa.

Myöhemmin samassa kuussa tuottaja Kevin Feige kuvaili projektia poliittiseksi trilleriksi.

Feige myöhemmin tarkensi tätä sanoilla, “Yrityksessämme tehdä kaikista elokuvistamme ainutlaatuisen ja erilaisen oloisia, me löysimme itsemme menemästä takaisin teemoihin kuten ‘Three Days of the Condor’. Myös muut 1970-luvun poliittise trillerit: The Parallax View ja All the President’s Men. Tämä oli aikakausi, jolloin Captain America oli olemassa sarjakuvissa. Hän löysi itsensä svengaavalta 1960-luvulta, jota seurasi Watergate-kausi ja Reaganin kausi, aina nykypäivään saakka. Se oli aikamoinen retki Stevelle sarjakuvissa. Ja me emme voineet viedä häntä läpi noiden aikakausien, koska meidän elokuva-universumissamme hän oli unessa. Mutta halusimme hänen kohtaavan samankaltaisen moraalisen arvoituksen, jotain 1970-luvun tyylistä. Ja meidän elokuvassamme tämä tapahtuu S.H.I.E.L.D.:in muodossa.”

Joe Russo lisäsi myöhemmin, että filmin Project Insight oli kritiikki kohdistettujen surmaamisten politiikalle.

Joe sanoi tämän suhteen “Kysymys on missä kohtaa lopetat? Jos olemassa on 100 ihmistä, jotka voidaan surmata tehdäksemme elämämme turvallisemmaksi, teemmekö niin? Mitä jos kyseessä on 1000 ihmistä? Tai 10 000? Mitä jos se on miljoona? Missä kohtaa pysähdyt?”.

Maaliskuussa 2013 Maximiliano Hernández allekirjoitti sopimuksen S.H.I.E.L.D. agentti Jasper Sitwellin roolin uusimisesta Thor ja The Avengers filmeistä. Myös Robert Redford alkoi tällöin neuvottelemaan osallisuudestaan tuotantoon, korkea-arvoisen S.H.I.E.L.D.:in jäsenen rooliin.

Pian tämän jälkeen Redford vahvisti olevansa osa projektia, sanoen että filmi kiinnosti häntä etenkin sen takia, että se poikkesi hänen tyypillisistä elokuvistaan.

Maaliskuun loppua kohden UFC taistelija Georges St-Pierre kiinnitettiin tuotantoon, esittämään sarjakuvista tuttua roolihahmoa Batroc the Leaper.

Captain America univormu muutettiin aikaisempien elokuvien versioista, sisältäen Kevlar-pohjaisen ballistisen komponentin, joka suojelisi Captain America hahmoa, mutta samalla toimien myös sotilasunivormuna.

Joe Russo sanoi tämän suhteen “Halusimme käyttää hänen Super Soldier pukuaan sarjasta ‘Steve Rogers: Super Soldier’, tapana esittää, teemallisesti, hänen paikkaansa S.H.I.E.L.D. maailmassa ja sitä eroa, mikä on työskennellä S.H.I.E.L.D.:lle ja itsenäisenä Captain America hahmona.”

Falconin pukua varten tuotantoryhmä oli kiinnostunut lisäämään sarjakuvaversiota taktisemman designin, sisällyttämällä reaalisia vöitä, hihnoja, ja vetimiä, sekä poistaen sarjakuvamaisempia elementtejä.

Kuvaukset

Elokuvan kuvaukset alkoivat huhtikuun 1, 2013, Raleigh Manhattan Beach Studios tiloissa Los Angelesin kaupungissa, työtittelillä “Freezer Burn”.

“Lemurian Star” kohtaukset toteutettiin Sea Launch Commander aluksella, joka on ankkurissa Long Beachin kaupungissa Kaliforniaa.

Varhaisen toukokuun aikana Dominic Cooperin vahvistettiin palaavan filmiin Howard Starkin roolissa.

Toukokuun 14, 2013, tuotantoryhmä siirtyi Washington, D.C.:hen, kuvauspaikkoina ollessa National Mall sekä Theodore Roosevelt Bridge.

Seuraavana päivänä Garry Shandling nähtiin osana kuvauspaikan toimintaa, uusien Iron Man 2 filmin roolinsa senaattori Sterninä.

Muihin kuvauspaikkoihin Washington, D.C.:ssä kuuluivat Willard Hotel ja Dupont Circle.

Clevelandin kaupungin kuvausvaihe alkoi toukokuun 17, ja sen suunniteltiin kestävän aina kesäkuun puoleenväliin saakka, kuvauspaikkoina ollessa West Shoreway, Southerly Wastewater Treatment Plant (Cuyahoga Heights), sekä Lakeview Cemetery Dam.

Cleveland toimi elokuvan Washington D.C.:nä, kaupungin East 6th Street kadun esittäessä 7th ja D Street katuja lounaisessa D.C.:ssä.

Muita kuvauspaikkoja Clevalandissa olivat Federal Reserve Bank of Cleveland, Cleveland Public Library, Cleveland State University, Cleveland Arcade, Tower City Center, Cleveland Museum of Art, ja Western Reserve Historical Society.

Sisäkuvauksia tehtiin myös yksityiskodeissa sekä Pilgrim Congregational Church rakennuksessa, Tremontissa.

Clevelandin osio kuvauksia päättyi kesäkuun 27, 2013.

Trent Opaloch, joka tunnetaan parhaiten työstään District 9:n ja Elysiumin suhteen, otettiin mukaan tuotantoon kuvaajaksi.

Opaloch ilmaisi, että yritys matkia käsikirjoittajien ja ohjaajien inspiraationa toimineita 1970-luvun trillereitä toi tuotantoon mukaan realismia läpi “klassisten rajausten ja luonnollisten valaistuksien”, kuvausten toteutusmuotona ollessa käsinpidetyt kamerat.

Saavuttaakseen tämän tavoitteen, Opaloch käytti Arri Alexa Plus 4:3 kameroita Panavision anamorfisilla linsseillä ja Codex Digital nauhoittajilla.

Stunt-työskentely pyrki realistiseen toimintaan, etusijan ollessa käytännöllisissä tehosteissa.

Taistelukohtauksia harjoiteltiin kuukausien ajan, koreografialla, joka pyrki korostamaan Captain American yli-inhimillisiä luonteenlaatuja, siirtyen pois pelkästään näyttävästä toiminnasta.

Esimerkiksi hyökkäyksessä S.H.I.E.L.D. alukselle Captain America tyrmää vihollisia huomaamattomasti välttääkseen havaitsemista.

Russot mainitsivat toimintakohtausten taustavaikuttajana olleen “Heat” elokuvan pankinryöstö kohtaus, jota he pitävät “intensiivisimpänä kahdeksana elokuvaminuuttina, jota olemme nähneet elokuvateattereissa”.

Jälkituotanto

Täydentäviä lisäkuvauksia toteutettiin joulukuussa 2013 sekä tammikuussa 2014.

Joss Whedon, The Avengers ja Avengers: Age of Ultron filmien ohjaaja, ohjasi lopputekstien osana olleen kohtauksen, jossa mukana olivat Marvel-hahmot Quicksilver, Scarlet Witch, sekä Baron Wolfgang von Strucker.

Anthony Mackie kertoi Russon veljesten tukeutuneen minimaalisesti tietokonepohjaisiin tehosteisiin, sanoen “Russot, mitä he tekivät oli hienoa, he halusivat pysyä live-toiminnassa, joka on kuolema taidemuoto. Jos he pystyivät rakentamaan jotakin, he rakensivat sen. Jos he pystyivät tekemään jotakin, he tekivät sen. He halusivat mahdollisimman vähän tietokoneilla toteutettuja tehosteita. Sen takia elokuva näyttää niin upealta.”

Tästä huolimatta kaikkiaan kuusi erikoistehosteiden yritystä oli mukana luomassa visuaalisia tehosteita filmiin, mukaanlukien Industrial Light & Magic (ILM), Scanline VFX, Lola VFX, Luma Pictures, Whiskytree sekä The Embassy, previsualization työn taustalla ollessa Proof-niminen firma.

Yhteenlaskettuna filmi sisälsi 2500 visuaalisten tehosteiden otosta, joista 900 tuli ILM:n studioilta.

Yksi elokuvan tärkeimmistä digitaalisista tehosteista olivat digitaaliset sijaisnäyttelijät.

Russell Earl, ILM:n visuaalisten tehosteiden ohjaaja ilmaisi asiasta sanoin “Hahmo, jonka parissa työskentelimme eniten oli Falcon. Tiesimme tekevämme tietokoneanimoidut siivet. Teimme myös joukon otoksia vaijereilla, stunt-sijaisnäyttelijöillä, sekä kasvojen korvauksella. Ja tarvitsimme erittäin hyvän digitaalisen sijaisnäyttelijän.”

Lola VFX, joka työskenteli super-seerumin saantia ennen olevien Steve Rogers kohtausten parissa tässä elokuvassa ja filmissä Captain America: The First Avenger, teki työtä myös otoksiin, joka esitti Peggy Carteria ikäihmisenä.

Nämä tehosteet toteutettiin digitaalisesti lisäämällä ikäihmisen omaavia kasvonpiirteitä näyttelijätär Hayley Atwellin kasvoille, joka oli kuvauksissa esittänyt repliikkinsä ilman meikkiä ja vain muutamalla tunnistusmerkillä.

Filmin Helicarriers-alukset olivat täysin digitaalisia.

Earl sanoi näiden suhteen “The Avengers filmissä kyseessä oli enemmänkin lentotukialus, kun nyt kyseessä on lentotukialus taistelulaivan kokoisilla tykeillä. Toteutimme kuvakulmia kaikkialla lentotukialusten alueella virtuaalisella kameralla. Olimme kansilla, lensimme niiden vieressä. Meillä oli paljon lähiotoksia ja erilaisia kuvakulmia. Ja meillä ei ollut vain yhtä, meillä oli kolme. Sen lisäksi meidän täytyi tuhota niistä jokainen.”

Tätä tietokoneluotua ympäristöä käytettiin myös lähikuvissa.

Earlin mukaan “Haasteena oli saada mukaan kaikki yksityiskohdat ja tehdä siitä aito, toimiva alus. Loimme yksityiskohtia aina kaiteita ja ihmisen kokoisia yksityiskohtia myöten. Otoksia varten, jossa olemme tuhoamassa niitä, meidän täytyi luoda myös sisätiloja – käytäviä, varastotiloja.”

Useat Washington, D.C.:n otokset toteutettiin digitaalisesti, johtuen alueen lukuisista lentorajoituksista, joiden takia digitaalisten paikkojen luonti tuli pakolliseksi.

Tästä huolimatta kaupungista kuvattiin ilmakuvaa, jota käytettiin Triskelion aluksen sisältäviin kuvakulmiin, joka sijaitsee Theodore Roosevelt saarella, Potomac-joella.

Filmistä tehtiin kaikkiaan 350 erilaista versiota, mukauttamaan kaikkia niitä erilaisia formaatteja, joina se julkaistaisiin Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti.

Versiot toteutettiin 17:sta päivässä, normaalin työskentelyajan tässä suhteessa ollessa kolmesta neljään viikkoa, johtuen ensi-iltapäivämäärän läheisyydestä.

Musiikki

Kesäkuussa 2013 Henry Jackman ilmoitti, että hän tulisi säveltämään elokuvan musiikin.

Elokuvamusiikin suhteen Jackman ilmaisi “…se on 50% tuotantoa ja kaikkia niitä temppuja joita olen oppinut vuosien varrella musiikki-alalla, mutta siitä löytyy myös sinfonista, teemallista, sankarillista musiikkia, joka tavallaan yhdistyy yhdeksi musikaaliseksi, toivottavaksi johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi”.

Soundtrack albumi julkaistiin Hollywood Records levy-yhtiön toimesta huhtikuun 1, 2014.

Markkinointi

Marvel Studios tuotantoyhtiö julkaisi teaser-julisteen elokuvasta heinäkuussa 2013, jossa kuvattiin vahingoittunutta ja haalistunutta Captain American kilpeä.

Los Angeles Times arvioi julistetta sanoin “kuva viittaa siihen, että Captain America saattaa nähdä aikamoisen annoksen taistelua jatko-osassa”, kun taas Rollin Stones lehden mukaan “kuva viittaa jatko-osan synkempiin teemoihin”.

Myöhemmin samassa kuussa Marvel Studios johtaja ja tuottaja Kevin Feige, ohjaajat Joe ja Anthony Russo, sekä filmin näyttelijät Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, ja Frank Grillo olivat osana paneelikeskustelua 2013 San Diego Comic-Con International tapahtumassa, esittäen samalla kuvausmateriaalia elokuvasta.

Lisäksi Marvelilla oli tapahtumassa Smithsonian-tyyliset näyttelykojut, esittäen sekä Captain America hahmoa että Howling Commandos ryhmää filmistä “Captain America: The First Avenger”.

Kuukauden lopussa yleisölle näytettiin ensikatsaus filmistä ja muista Marvelin toisen vaiheen tuotannoista, osana Disney XD tapahtumaa.

Elokuussa 2013 Feige, Evans, Stan, ja Mackie esittelivät ennennäkemätöntä materiaalia tuotannosta Disneyn D23 Expo tapahtumassa.

Marvel ilmoitti syyskuussa 2013, että se oli uudistanut yhteistyökumppanuutensa Harley-Davidsonin kanssa, jatkaen Captain America: The First Avenger filmistä alkanutta promootiota, jossa Captain American nähdään ajavan yrityksen Softail Breakout moottoripyörää.

Ensimmäinen Captain America: The Winter Soldier traileri julkaistiin lokakuussa 2013.

The Hollywood Reporter kuvasi traileria sanoin “se näyttää elävän niihin lupauksiin ‘poliittisesta trilleristä’, jota on lupailtu jo kuukausien ajan.”

The Los Angeles Times puolestaan totesi “traileri on 2½ minuuttinen, ja sisältää runsaasti toimintaa, salaliittoja, ja fiksua jutustelua Captain American ja hänen S.H.I.E.L.D. kolleegojensa välillä, mukana ollessa myös aikaisemmin julkaistua materiaalia Comic-Con International ja D23 tapahtumista.”

The Los Angeles Times huomio myös, että päivää ennen varsinaisen trailerin julkaisua studio oli julkaissut myös teaserin tulevasta trailerista.

Marraskuussa 2013 Jed Whedon, toinen TV-sarja “Agents of S.H.I.E.L.D.” luojista, sanoi että tuotantoryhmän suunnitelmissa oli liittää tapahtumia TV-sarjan ja filmin välillä, todeten “Nick Fury on mukana Captain America: The Winter Soldier filmissä, S.H.I.E.L.D. tekee esiintymisen, joten tulemme ehdottomasti käyttämään materiaalia ja jälkiseurauksia tästä filmistä.”

Tammikuussa 2014 Disney ilmoitti, että elokuvan kunniaksi Captain America hahmo tulisi tekemään esiintymisiä Disneyland huvipuistossa.

Nämä “tapaa ja tervehdi” tapahtumat alkoivat maaliskuun 7, 2014, ja niitä kutsuttiin nimellä “Captain America: The Living Legend and Symbol of Courage”, osana Tomorrowlandin Innoventions aluetta.

Saman kuun aikana Marvel Comics laittoi jakeluun esikatsauksen digitaalisesta sarjakuvasta nimeltään “Marvel’s Captain America: The Winter Soldier Infinite Comic”, jonka oli kirjoittanut Peter David, taiteen tekijänä ollessa Rock-He Kim.

Sarjakuvassa oli mukana “Zodiac”, salaperäinen ase, joka ensimmäistä kertaa esiintyi “One-Shot Agent Carter” sarjakuvassa, ja on nyt ajautunut vääriin käsiin.

Captain American, Black Widow:n, ja Rumlow:n täytyy löytää ase ja laittaa se takaisin S.H.I.E.L.D.:in suojelukseen.

Ensimmäinen TV-mainos Captain America filmin jatko-osasta näkyi kanavilla amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl XLVIII loppuottelun yhteydessä, helmikuun 2, 2014.

The Hollywood Reporter julkaisun mukaan Disney maksoi yli $4 miljoonaa tästä 30-sekunnin pituisesta teeveemainoksesta.

The Los Angeles Times kommentoi mainosta sanoin “Huhtikuun 4. promotoinut klippi omasi huomattavan melankolisen sävyn, kun Chris Evansin patrioottinen sankari kamppailee modernin aikakauden moraalisten moniselitteisyyksien kanssa.”

Helmikuussa osana promootiota ilmoitettiin myös mobiilivideopelistä, tittelillä “Captain America: The Winter Soldier – The Official Game”, joka julkaistiin myöhäisen marraskuun 2014 aikana iOS ja Android laitteille.

Muutamaa päivää myöhemmin General Motors ilmoitti että Chevrolet oli tehnyt yhteistyösopimuksen Marvelin kanssa, toimittaen filmiin Black Widow:n käyttöön erityisesti suunnitellun Corvette Stingray C7 auton.

Ajoneuvo debytoi 2014 Chicago Auto Show tapahtuman yhteydessä, jossa fanit saivat palkkioksi käynnistään rajoitetun painomäärän Captain America sarjakuvia.

Osana promootiota Evans nimettiin 2014 Daytona 500 tapahtuman Grand Marshal rooliin.

Myöhemmin samassa kuussa ensi-iltansa sai 30-sekunnin pituinen, ristiriitaisia tunteita herättänyt TV-mainos.

Mainokseen kuului Captain American sanoma repliikki, joka vihjasi Nick Furyn kuolevan elokuvassa.

The Hollywood Reporter huomioi kuitenkin, että Jackson, joka näyttelee Furyn roolia, oli jo vahvistanut uusivansa roolinsa myöhemmin julkaistavassa filmissä “Avengers: Age of Ultron”.

Marvel julkaisi maaliskuussa 2014 Captain America Experience sovelluksen, joka mahdollisti fanien ottaa kuvia itsestään Captain American kanssa ja jakaa näitä kuvia Instagramissa sekä Twitterissä käyttäen erityisiä hashtag-koodeja, joilla avautui 10 varhaista, maaliskuun 20. toteutettua filmin näytöspaikkaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

TV-kanava ABC lähetti tunnin pituisen “Marvel Studios: Assembling a Universe” erikoislähetyksen maaliskuun 18., joka sisälsi ennennäkemätöntä materiaalia Captain America: The Winter Soldier elokuvasta.

Huhtikuun 1, 2014, Evans ja Stan soittivat New York Stock Exchange pörssin kaupankäynnin avauskelloa, elokuvan ensi-illan kunniaksi.