BlacKkKlansman elokuva

BlacKkKlansman on amerikkalainen rikos-draamakomedia, jonka on ohjannut Spike Lee, pääosissa John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, sekä Topher Grace.

Ohjaaja Lee myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä David Rabinowitzin, Charlie Wachtelin, ja Kevin Willmottin kanssa, perustuen Ron Stallworthin kirjoittamaan, vuonna 2014 julkaistuun kirjaan “Black Klansman”.

Filmi esitettiin ensimmäistä kertaa yleisölle Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä 14. toukokuuta 2018.

Juoni

BlacKkKlansman on tositapahtumiin perustuva tarina afroamerikkalaisesta poliisista, joka onnistuu soluttautumaan Ku Klux Klaniin.

On 1970-luvun alku ja amerikkalaista yhteiskuntaa myllertää taistelu kansalaisoikeuksista. Ron Stallworth (John David Washington) palkataan Colorado Springsin poliisilaitoksen ensimmäiseksi afroamerikkalaiseksi etsiväksi.

Henkilökunta suhtautuu tulokkaaseen epäluuloisesti, jopa avoimen vihamielisesti. Stallworth tarttuu kuitenkin päättäväisesti toimeen ja ottaa tähtäimekseen vaarallisen tehtävän: Ku Klux Klanin sisäpiiriin soluttautumisen ja sen paljastamisen.

Rotusorron kannattajana esiintyvä Stallworth saa yhteyden ryhmittymään ja raivaa tiensä aivan sen ytimeen asti. Hän onnistuu jopa ystävystymään klaanin johtajan David Duken (Topher Grace) kanssa ja saa omistautumisensa johdosta suitsutusta. Soluttautumisoperaatio muuttuu yhä monimutkaisemmaksi.

Tapaamisissa klaanin jäsenten kanssa kasvokkain Stallworthia esittää hänen kollegansa Flip Zimmerman (Adam Driver), joka saa selville hengenvaarallisen salajuonen. Yhdessä he lähtevät kukistamaan ryhmää, jonka todellinen tavoite on siistiä väkivaltainen retoriikkansa niin salonkikelpoiseksi, että sillä voidaan vedota suureen yleisöön.

Elokuva on peloton ja totuudenmukainen tutkielma rotujen välisistä suhteista 1970-luvun Yhdysvalloissa ja hälyttävän ajankohtainen myös tänä päivänä.

Suomeksi tekstitetty traileri

Juliste

BlacKkKlansman elokuvan juliste.

BlacKkKlansman elokuvan näyttelijät

John David Washington on etsivä Ron Stallworth
Adam Driver on etsivä Flip Zimmerman
Laura Harrier on Patrice Dumas
Topher Grace on David Duke
Corey Hawkins on Kwame Ture
Jasper Pääkkönen on Felix Kendrickson
Paul Walter Hauser on Ivanhoe
Ryan Eggold on Walter Breachway
Ashlie Atkinson on Connie Kendrickson
Robert John Burke on poliisipäällikkö Bridges
Craig muMs Grant on Jabbo

Tuotanto

Ohjaaja: Spike Lee
Käsikirjoittajat: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, ja Spike Lee, perustuen Ron Stallworthin kirjoittamaan kirjaan “Black Klansman”
Tuottajat: Jason Blum, Spike Lee, Raymond Mansfield, Sean McKittrick, Jordan Peele, ja Shaun Redick
Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, sekä Jasper Pääkkönen
Musiikki: Terence Blanchard
Kuvaus: Chayse Irvin
Leikkaus: Barry Alexander Brown
Tuotantoyhtiöt: Blumhouse Productions, Monkeypaw Productions, QC Entertainment, sekä Legendary Entertainment
Elokuvastudio: Focus Features
Ensi-ilta (Yhdysvallat): 10-8-2018
Kesto: 128 minuuttia
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Kieli: Englanti
Tuotantobudjetti: US$17 miljoonaa
Virallinen nettisivusto: www.focusfeatures.com/blackkklansman/
Facebook: www.facebook.com/blackkklansman
Twitter: www.twitter.com/BlacKkKlansman
Instagram: www.instagram.com/blackkklansman

Shaun Redick, yksi filmin tuottajista, toi Ron Stallworthin kirjan “Black Klansman” QC Entertainment tuotantoyhtiölle vuoden 2015 aikana, jossa sitä alettiin työstää elokuvakäsikirjoitusmuotoon.

Spike Lee tuli mukaan projektiin ohjaajaksi syyskuussa 2017, samalla kun John David Washington aloitti neuvottelut pääosaroolin esittämisestä.

Lokakuussa 2017 näyttelijäkaartiin liittyivät Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, sekä Corey Hawkins, kun taas Jasper Pääkkönen, Paul Walter Hauser, ja Ryan Eggold liittyivät tuotantoon marraskuussa samana vuonna.

Elokuvan kuvaukset alkoivat lokakuussa 2017. Kuvauspaikkoihin lukeutui mm. New Yorkin osavaltiossa sijaitseva Ossining.